Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Visa upp sig på nätet

När Måns Adler, grundare av Bambuser, föreläste i Umeå betonade han att det nya enkla sättet att direktsända live-tv på internet är en del av en demokratiseringsprocess. All makt åt folket och ge dem en kamera i handen och ett enkelt sätt att publicera på nätet så ökar demokratin i samhället, menar Måns Adler.

Det finns fler perspektiv på detta. Ett är hur ny teknik gör det möjligt att sprida sin egen berättelse. Forskaren Simon Lindgren vid Umeå universitet har gjort en Youtube-film i vilken förklarar hur en forskare skriver en forskningsartikel. Kul idé! Verkligen. Inte minst för den som inte har forskat för här får man en snabb inblick i vad Simon gör på jobbet.

Fler borde göra samma. Tänk rörmokaren som fixar avlopp på Haga, bilmekanikern som byter startmotor på Ersboda, prästen som förbereder en vigsel, butiksägaren som skyltar för julhandeln nere i city, veganen som väljer matvaror i affären, kroggästen som vill komma in med rullstolen på krogen eller ridskolläraren med sitt tålamod i ridhuset. Mängder av människor skulle kunna göra sina egna instruktionsfilmer om just sitt dagliga liv.

Detta är den demokratiseringen som Måns Adler pekade på. Var och en kan med en kamera dokumentera sitt liv och på ett enkelt sätt göra det möjligt för andra att titta på det via YouTube, Vimeo, Bambuser och andra videosajter.

Nu vill vi se fler från våra trakter. Ut med kameran och visa ditt liv på nätet.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.