Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Google och demokratin

(Uppdaterad) 
När du googlar, är du då en del av den demokratiska rörelsen i världen? Frågan kan ställas sedan Googles styrelseordförande Eric Schmidt i en nyligen gjord intervju kommenterar såväl Kina som den arabiska våren och de ökade kraven på demokrati i dessa länder.

Google kommer att finnas med och få Kinas hårda censur att falla, hävdar exempelvis Schmidt i den mycket intressant intervjun som finns återgiven i Foreign policy.

Google och Kina har varit i konflikt under senaste tiden, bland annat har anklagelser om att Kina utfört dataattacker mot bland annat Googles epost-tjänst Gmail.

"Vi hävdar med eftertryck att man inte kan bygga en högteknologisk, sofistikerad ekonomi med den här typen av aktiv censur. Det är vår uppfattning", säger Eric Schmidt i intervjun.

Men inte bara Kina utan även upproret inom den arabiska våren visar hur öppna informationssystem kan uppmuntra och möjliggöra politisk förändring, fortsätter Schmidt.

"De länder vi talar om hade alla mycket aktiva censurerande regimer, men de misslyckades med att censurera internet”, säger Eric Schmidt.

Han pekar på att det var svårt att hitta rösterna från de protesterande via de fasta telefonsystemen samtidigt som tv och tidningar kontrollerades. Men på internet fanns rösterna.

”Det är uppenbart varför vi känner så starkt om öppenhet och insyn", fortsätter Eric Schmidt.

Han berättar även att Google tagit en mer aktiv roll i andra delar av världen än i Kina genom att utveckla verktyg för att sprida information fritt i bland annat Egypten.

"Vi hjälper till med valet”, säger Schmidt.

Att företag på detta sätt finns med för att bygga demokratiska samhällen är naturligtvis gott. Alla krafter behövs för att störta regimer som tillskansat sig makten. Det innebär också att när du är med och använder Googles tjänster bidrar du till att Google kan överleva ekonomiskt och därmed fortsätta sin kamp för fri information i världens länder.

Men samtidigt har Google som företag kommersiella krav på sig, vilket gör att också hjälparen Google ständigt måste granskas och analyseras. För kan vi lita på Google att alltid vara den goda förkämpen för demokrati? Finns det tillfällen då ekonomiska investeringar kan komma på krock mot de demokratiska önskemålen? Den frågan måste alltid hållas levande. 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.