Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hot eller möjlighet för Umeå universitet?

Skriv in dig på Harvard i USA, läs kursen via internet och få betyget mejlat till dig efter tentamen. Med den framtidsutsikten, hur ska då Umeå universitet och andra svenska lärosäten kunna mäta sig i konkurrensen?

Jag har just fått mejl från utbildningsanordnaren Coursera i USA. Jag läste en kurs där i början av hösten, online via internet, så de har min adress. Nu erbjuds jag nya kurser.

60 nya kurser öppnar i början av 2013 och jag botaniserar runt bland utbudet. Kanske en kurs i tillväxt för egna företagare, Smart Growth for Private Businesses, som leds av professor Edward D. Hess, University of Virginia Darden School of Business? Eller en nybörjarkurs i filosofi, Introduction to Philosophy, med lärare från University of Edinburgh?

Jag har också fått en inbjudan att börja plugga via edX, en utbildningssatsning som grundats av bland annat Bill Gates, tidigare Microsoft-chefen. Där kan jag följa online-kurser från några av de bästa universiteten i USA som Harvard och MIT, Massachusetts Institute of Technology.

Gates Foundation går ut med braskande rubriker om att man tänker ”revolutionera undervisningen” i världen (se filmen här nedan) och nå en miljard människor med online-kurser via digitala lärplattformen edX. Skolor i alla länder ska kunna komplettera sin traditionella undervisning med inslag av spetslärande från de stora amerikanska universiteten. På så sätt tänker man att skolor med snävare ekonomiska möjligheter ska kunna lyfta in undervisning av världsledande forskare i de kurser som skolorna driver lokalt.

Både Coursera och edX undersöker för närvarande om man kan ge oss som loggar in och blir studenter inte bara ett diplom, som idag, utan även ett giltigt betyg. För att klara detta behöver man bland annat utveckla en teknik för att kunna avgöra identiteten på den som läser kursen och svarar på frågorna online.

Kommer dessa nya möjligheter att gå utbildningar över internet att påverka också Umeå universitet? Ja, det kan göra det på sikt. En möjlighet är att universitetet i Umeå i framtiden  erbjuder utbildningar där eleverna under delar av kursen tar del av undervisningen från ett amerikanskt universitet. Grupparbeten och labbar gör man däremot lokalt. Det är nämligen så Gates Foundation tänker att vi ska göra.

En annan variant, som förmodligen sträcker sig ännu längre fram i tiden, är att den som bor i Umeå och vill utbilda sig inom något område gör det helt och hållet via kurser från amerikanska universitet, utan att skriva in sig på Umeå universitet.

Det här låter idag som rena omöjligheten. Distansutbildning från USA? Men inte kan väl en utbildning som anordnas via internet bli gällande i Sverige? En mängd frågor och nej, nej, nej-svar uppstår tämligen omedelbart.

Men Gates Foundation och grundarna bakom edX och Coursera, som vill revolutionera utbildningsmiljön i hela världen, ligger redan i startblocken. Och själv funderar jag över vilken kurs jag ska välja till våren från något amerikanskt universitet.

Kanske blir det Harvard i alla fall? Här nedan är filmen som vill övertyga mig om att det är det rätta valet.
 

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>