Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Äger du tekniken äger du ditt liv

En GPS och en kompass i din nya kamera ger dig inte bara möjlighet att använda nya funktioner. De ställer dig också inför nödvändiga val om hur du vill leva ditt liv och hur samhället ska utformas. För den som äger tekniken äger också möjligheten att göra de viktiga valen.

Inne i den lilla minimala kameran gömmer sig en antenn som utan avbrott söker efter satelliterna som kretsar där ovanför ditt huvud. Du blickar uppåt men du ser dem inte. 20 000 kilometer är ett för långt avstånd för att ditt öga ska kunna uppfatta dem.

Men kameran du bär med dig har en antenn som förmår ta emot signalerna och i kamerans GPS-mottagare omvandla dessa signaler till den exakta position där du befinner dig på jorden.

Inne i kameran ryms också en kompass som kan berätta i vilken riktning du vänder kameran när kortet tas. Har du någon sett hur Google Street View kan fånga in stadsbilden så kan du ana möjligheten som denna kompass i kameran kan ge också dig.

Kameran i detta fall är en Memoto och planeras finnas till försäljning i slutet av mars eller början av april. Men mycket krävs ännu för att allt ska fungera, läs här. Signalerna via antennen till GPS-mottagaren är fortfarande lite för svaga för att kunna ge den exakta position som krävs. Och kompassen måste kunna fungera utan att störas av metallbygeln som du sätter fast kameran med i din kläder.

Här nedan är en film från Memoto som förklarar den nya kameran. Under filmen fortsätter jag med tankarna om vad tekniken innebär.

Det finns mycket att säga om den nya kameran Memoto som är en del av det nya begreppet lifelogging. Med kameran kan du logga hela ditt liv i bilder eftersom den oavbrutet tar en ny bild var 30 sekund när du sätter fast den på skjortan eller kavajen. Var du än är, vad du än gör, allt dokumenteras hela tiden av kameran, utan att du behöver trycka på någon knapp. Varje bild tas automatiskt och lagras i kamerans minne.

Lifelogging är värd en egen debatt eftersom den på djupet berör frågaor om det privata, om integritet och vad som händer när vi ständigt dokumenterar våra liv.

Men det är också intressant att se hur teknik från olika branscher idag strålar samman i våra prylar. En kamera är inte längre bara en kamera. Den är också en GPS-mottagare. Den är en kompass. En klocka. Ja, mycket mer.

För de som utvecklar dessa nya prylar innebär det stora utmaningar för att få helheten att fungera. Men det gör också att möjligheterna ökar till att nya tjänster kan skapas utifrån prylarnas funktion.

En kamera som innehåller en GPS och en kompass kan kan kopplas till en kartfunktion som i sin tur kan kopplas till ett informationssystem som kan kopplas till en affärsmodell för något annat företag. Kanske kan kameraa med GPS och kompass innebära nya möjligheter för marknadsföring, annonser och reklam knuten till en viss position.

Eller kanske kan kamerans funktioner användas av sajter som bygger på sociala nätverk och människors önskan att hålla kontakt.

Eller kanske kan funktionerna användas för att spåra dig och hur du rör dig i staden. Kanske någon skulle vilja ha koll på det.

Så blir tekniken en grund för den debatt som ständigt måste föras om hur vi vill utforma våra liv och det samhälle vi bygger inför framtiden. För tekniken tvingar oss in i avgörande val som berör de innersta delarna av vår vardag.

Därför är det viktigt att du äger den teknik du använder. Att du förstår den, och i vilken riktning den kan föra dig.

Det här är inlägg 7 av 100 i bloggutmaningen #blogg100, här kan du läsa vilka andra som deltar.
 

Etiketter:

En kommentar

  1. Daniel

    Din artikel är en sanning med modifikation. Så länge man inte äger MJUKVARAN i produkten kan man aldrig äga eller kontrollera den helt och hållet.

    De flesta prylar som säljs idag är helt slutna. Det lysande exemplet på detta är Apples produkter, tydligast med iPhonen. Den är helt sluten. Du har ingen kontroll över den. Du betalar för att ge bort kontrollen över produkten till någon annan. Du har ingen möjlighet att se om den loggar saker över dig, skickar det vidare till någon annan eller läser dina sms, avlyssnar dina telefonsamtal.

    Vi lagrar saker i molnet. Molnet är per definition helt osäkert, vi har ingen kontroll över vad som händer med datan när den ligger nån annanstans.

    Därför MÅSTE vi börja vara misstänksamma mot molnet och mot produkter som innehåller mjukvara vi inte får titta på eller förändra efter eget behag. Så enkelt är det. Accepterar man produkter med sluten mjukvara så accepterar man att bli en slav för de som kontrollerar mjukvaran.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.