Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Enbart män är inte OK

Efter två panelsamtal om gruvindustrins framtid där enbart män medverkar som paneldeltagare protesterar Västerbottens landshövding Magdalena Andersson.

På Twitter skriver hon bestämt: ”Panelsamtal igår: fyra personer – alla män. Panelsamtal idag: tre personer – alla män. Inte OK på en enda punkt.”

För att förtydliga sig skriver hon i ytterligare ett inlägg: ”Ett par hundra samlade för disk. om Framtidens Gruv & Mineral. C:a 75 % män. Att branschen har lite att jobba med är väl bara förnamnet.”

Magdalena Anderssons protest rör gruvindustrin. Men det finns också andra branscher där frågan är viktig att väcka.

Inom it-branschen finns det också en tydlig avsaknad av kvinnor. Man brukar räkna med att enbart en av fem anställda är kvinnor. Då är det skönt att se att det finns tydliga initiativ för att ändra på detta.

I förra veckan arrangerades konferensen Datatjej 2013 i Umeå med 120 unga kvinnor som pluggar på it-utbildningar runt hela Sverige. Deras energi och inspiration för att ta plats inom it-branschen är imponerande.

Samma gäller för ett kommande arrangemang för kvinnor som jobbar inom it-branschen i Umeå som nätverket WinIT den 27 februari genomför. En mer jämställd arbetsmiljö och jämställdhet som organisationsförbättrare kommer då att stå i fokus.

Det här är två exempel på viktiga arrangemang inom it-branschen som förhoppningsvis kan vara med och förändra en hel bransch. På samma sätt kan förhoppningsvis landshövding Magdalena Anderssons protest vara en påminnelse för alla branscher där jämställdheten skevar att denna fråga är viktig att lyfta upp.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.