Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Twittrade du med Carl Bildt?

Tog du chansen att twittra med utrikesminister Carl Bildt? Chansen fanns efter hans presentation av regeringens utrikesdeklaration i onsdags. Då satte sig Carl Bildt vid datorn och surfade in på Twitter för att svara på allmänhetens frågor.

Det är ett grepp som Carl Bildt också använt sig av tidigare, då i samband med en Kinaresa eller kring frågor om utvecklingen i Egypten.

Att öppna upp för allmänhetens frågor till makthavare är något som sker på många håll. Igår satt exempelvis riksbankschef Stefan Ingves och svarade på frågor i en chatt med tidningen Dagens Industris läsare, och många fler exempel finns.  

Men det som är intressant med att du kunde twittra direkt med Carl Bildt är att det sker genom Utrikesdepartementet och är en del av Sveriges officiella hantering av utrikespolitiska frågor.

I sitt tal i samband med utrikesdeklarationen meddelade nämligen utrikesminister Carl Bildt att Sverige nu ska ta ett tydligt grepp kring det man kallar för digital diplomati som ett kraftfullt verktyg för utrikespolitik och bistånd.

Den som följt Utrikesdepartementet och Carl Bildt under de senaste åren blir knappast förvånad. Med bloggar, Twitter-flöden, Facebook-inlägg, Flicker-bilder och rörliga filmer på Bambuser och Youtube har UD och utrikesministern gjort det mycket tydligt att sociala medier ska vara en viktig del av Sveriges röst i den internationella politiken och diplomatin.

Det är ett utslag av digitaliseringens möjligheter när UD på detta sätt vill öka öppenheten och stärka dialogen, effektivisera kriskommunikationen, ge Sveriges version av händelser, bemöta opinion, omvärldsbevaka och inte minst visa upp de människor som arbetar med Sveriges utrikespolitik såväl på hemmaplan som ute i världen.

Ett intressant tecken för denna öppenhet är därför det twittersamtal som utrikesminister Carl Bildt bjuder in till när han efter sitt tal i riksdagen sätter sig vid datorn för att svara på allmänhetens frågor via Twitter.

Denna gång hinner Carl Bildt svara på 62 frågor på 30 minuter och svaren smattrar iväg om vad valet av ny påve kan innebära, om hur han ser på Nordkorea och kärnvapenfrågan eller vilken roll utrikespolitiken har i anspänningen kring Arktis.”Stor”, svarar Carl Bildt och fortsätter: ”Vi vill se Arktis som ett område för samarbete i stället för konkurrens och konflikt. En mycket viktig fråga för oss”.

Flera av de som twittrar in frågor till Carl Bildt vill också ha svar på frågan om vad hans uttalande om digital diplomati innebär. Under utrikesdebatten har Carl Bildt nämligen utlovat en ökad satsning på nätet från Utrikesdepartementet och sagt: ”Den öppna diplomatin blir allt viktigare. Innan månadens slut kommer samtliga våra ambassader att finnas på Twitter och Facebook. Vi skall ligga i den absoluta framkanten i arbetet med digital diplomati”.

Journalisten Abraham Staifo ‏@astaifo, ledarskribent på GP anknyter till detta i en Twitterfråga: ”Vilka effekter förväntar du dig att den digitala diplomatin får på internationella relationer?”.

Carl Bildt svarar: ”En större öppenhet. Lättare för intresserade att få information direkt från olika delar av världen.”

Men det är inte bara journalister som Abraham Staifo som tar chansen att ställa en extra fråga till Carl Bildt. Här finns också privatpersoner som Tommy Walfridson, @TommyWalfridson, civilingenjör i energiteknik, och Ann-Sofie Andersson, @ansoandersson, som presenterar sig som doktorand vid Göteborgs universitet.

Greenpeace hör också av sig genom bland annat aktivisten Therese Jacobson, @Therese_GreenP, och politiker som Fredrik Schandorff, från Kungälvs socialdemokrater, vill också ställa en fråga.

Dessutom håller sig organisationer framme som Rädda Barnen, @raddabarnen, och Kvinna till Kvinna, @Kvinna_t_Kvinna, en organisation som stärker kvinnors situation i krig, för att ställa frågor direkt till utrikesministern.

En halvtimmes öppenhet blir resultatet, rakt ut på internet, med möjlighet för alla som har ett Twitterkonto att skriva en fråga och få ett snabbt svar.

En del av digital diplomati? Ja, på ett sätt är det det, eller åtminstone en del av den öppenhet som Utrikesdepartementet säger sig vilja driva via nätet. I en presentation från Utrikesdepartementet kommunikationsavdelning konstaterar man att ”Digital diplomati är att lösa utrikespolitiska problem med internet”.

Missade du tillställningen? Fler chanser lär komma och vill du vara med så kan du hålla koll på Utrikesdepartementets hemsida efter fler möjligheter till direkt dialog med såväl tjänstemän som minister.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.