Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vart tredje jobb har försvunnit

Vart tredje jobb inom massa- och pappersindustrin har försvunnit sedan år 2000. År 2000 var drygt 30 000 personer anställda inom massa- och pappersindustrin, 2012 hade det minskat till strax över 20 000 anställda, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna.

En anledning till den kraftiga nedgången är den omställning som pågår i samhället från tryckta medier till digitala medier. Tidningsdöden som innebär att tryckta medier läggs ner eller tappar i upplaga medan digitala växer till har inte bara betydelse för medievärlden. Också massa- och pappersindustrin berörs direkt när allt fler grabbar tag i en surfplatta eller smart telefon istället för att bläddra i en papperstidning.

Nu senast är det Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge som tvingas säga upp anställda. I augusti 2013 försvann 75 jobb, nu i januari 2014 försvinner ytterligare 64.

I en kommentar till Sveriges Radio säger brukschefen Mikko Jokio:

– Det pågår en strukturell nedgång i tryckta medier i Europa, vår lönsamhet har minskat och marknadsläget är svagt. Så vi måste anpassa vår verksamhet till att hålla tillräckligt rimlig konkurrenskraft i det här marknadsläget. Det här är nödvändigt.

Brukschefens uttalande får stöd av kalla fakta. Efterfrågan på grafiska papper i Europa minskade med omkring 20 procent under femårsperioden 2007 till 2012. Övergången till digitala medier har tvingat fram strukturförändringar i pappersindustrin. Under 2013 stängdes exempelvis fyra pappersmaskiner för tillverkning av tidnings- och tidskriftspapper i Sverige.

Men medan bruken som producerar papper för tryckta medier tappar så växer behovet av kartongpapp och papper till förpackningar. Här finns faktiskt den digitala utvecklingen också med som en faktor, fast i omvänd ordning. En anledning till att bruken som producerar papper till förpackningar klarat sig bättre anses vara den ökade e-handeln där allt fler varor levereras med post. Men även en ökning av antalet singelhushåll innebär en större efterfrågan på förpackningar, enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen Skogsindustrin.

För SCA Obbola utanför Umeå innebär behovet av pappersförpackningar en positiv utveckling. Här drabbas man inte av någon tidningsdöd eftersom det främst är pappersproduktion för kartonger och förpackningar som fabriken lutar sig mot. I december 2013 meddelade också bolaget att det kommer att investera en halv miljard i ett nytt kokeri på fabriken. Man räknar därmed med att kunna öka produktionen med 5 000 ton per år.

Uppdatering: Ett tecken i tiden är självfallet också när finanskvinnan Cristina Stenbeck i december 2013 lämnar skogen, säljer bort skogskoncernen Billerud Korsnäs och istället flyttar sina investeringar till online-företag som ehandelsbolaget Zalando, Rocket Internet och den ryska Blocketkopian Avito.ru. (tack Rolf Ekelund för tipset)

Vinnare och förlorare finns över hela linjen. Och vi kan konstatera att det som händer i det digitala området har långt större följdverkningar än vad som i ett första ögonkast kan verka vara faller.

 

En kommentar

  1. Pingback: Vart tredje jobb har försvunnit | Mikael H...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.