Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Får Krister Olsson stående ovationer igen?

I morgon måndag invigs årets Västerbotten på Grand Hôtel. I tre veckor kommer länets olika delar att visas upp och debatteras med inbjudna gäster. Under alla veckorna kommer jag att följa mycket av det som sägs och händer under seminarierna. Häng med här på bloggen så får också du en ingång till det pågående samtalet om hur länet Västerbotten kan utvecklas.

Programmet för invigningsdagen har stor bredd. Själv kommer jag gärna att spetsa öronen när filmaren Linus Andersson från Lampray berättar om hur Umeåprojektet Kung Fury lyckats samla ihop över 543 000 dollar inom loppet av bara drygt tjugo dagar. Genom att lägga ut projektet, som leds av filmaren David Sandberg, på kampanjsidan Kickstarter har Umeåfilmarna lyckats med bedriften att få ihop en startsumma till filmprojektet som överträffar alla förväntningar.

Faktum är att om några dagar kommer projektet, om bidragen fortsätter strömma in i samma omfattning, att bli det projekt som samlat ihop mest pengar av alla svenska projekt på Kickstarter.

Men jag lyssnar gärna också på Krister Olsson från Balticgruppen som ska ge sin bild av Umeås tillväxt. Krister Olssons framträdanden är få och därför är det intressant att få lyssna på vad denne Umeås störste finansman har att säga.

Stående ovationer fick han när han senast talade till Umeås samlade näringsliv på Umeågalan i november 2013. Vi får se om det återigen blir stående handklappning efter hans tal denna gång.

Artisten Nathalie ”Cleo” Missaoui vill jag också höra mer av, inte minst eftersom hon inspirerat så många unga i Umeå att våga börja sjunga, rappa, och uttrycka sig själva.

Att Umeå är Europas kulturhuvudstad under 2014 märks i programmet. Temat för invigningsdagen är Kulturdriven tillväxt och bland talarna märks Krister Olsson från Balticgruppen, Emanuel Dohi från Dohi Sweden, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och artisten Cleo.

Men det är inte bara Umeå som kulturhuvudstad som ligger bakom temat kulturdriven tillväxt. Arrangören Region Västerbotten menar att hela länet kan bli starkare utifrån synen på kultur som tillväxtfaktor.

– Kulturhuvudstadsåret 2014 är en hävstång för långsiktig och hållbar utveckling i Umeå, Västerbotten, norra Sverige, men även nationen som helhet och Europa. Det är ett viktigt tema att utforska för årets Västerbotten på Grand Hôtel, säger Erik Bergkvist, regionstyrelsens ordförande, Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

För dig som inte är på plats går det att följa hela arrangemanget genom Region Västerbottens livesändning på webben. Grymt bra att det blivit en tradition rån Region Västerbotten att på detta sätt dokumentera intressanta seminarier.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>