Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Var femte kommun saknar e-tjänster

Var femte kommun saknar fungerande e-tjänster, visar en kartläggning från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Bland dem finns flera kommuner i norr som Malå, Norsjö, Sorsele och Storuman, enligt undersökningen.

Men skillnaderna mellan kommunerna i Västerbotten är stor. I topp ligger nämligen Umeå och Skellefteå som tillhör de sex kommuner i landet som tar full pott i kartläggningen (tillsammans med Göteborg, Helsingborg, Stockholm och Tyresö).

Att ha tillgång till e-tjänster var man än bor är viktigt. Det ska inte spela roll om man bor i en mindre kommun. Därför är det viktigt att samarbeten sker inom exempelvis ett län eller en region för att de som kommit en bit på väg kan bidra med sina erfarenheter till de som inte hunnit lika långt.

Region Västerbotten är ett exempel på organisationer som arbetar för att skapa nya möjligheter för digitalisering i Västerbottens 15 kommuner och landsting.

Det var också något som Magnus Rudehäll, it-stateg på Region Västerbotten, påpekade under ett seminarium på Almedalsveckan.

– I samverkansprojektet e-Västerbotten försöker vi hitta en gemensam plattform och ta till vara på varandras goda lösningar. Vi har ett av de bästa bredbandsnäten. Nu ska vi fylla det med goda tjänster, menade Magnus Rudehäll på Region Västerbotten, enligt ett pressmeddelande från Region Västerbotten.

Också från SKL understryker man vikten av att fler kommuner kommer med på tåget.

– Det offentliga Sverige måste ta vara på alla de möjligheter som digitaliseringen ger. Rätt utformade e-tjänster är inte bara en service till invånarna utan medför även ökad effektivitet och nytta för kommunerna, säger Per Mosseby, avdelningschef för avdelningen för digitalisering, Sveriges Kommuner och Landsting, i en kommentar till undersökningen.

Jobbet med att skapa nya möjligheter med hjälp av digitalisering har börjat. Nu gäller det att se till så att hela Sverige får ta del av detta.

Läs mer på InfoTech Umeå om SKLs kartläggning.

UPPDATERAT: Enligt en kommentar från Region Västerbotten visar dock kartläggningen som SKL gjort inte hela sanningen. De mindre kommunerna i länet är tillsammans med de större med i ett utvecklingsarbete som Region Västerbotten gemensamt bedriver för hela länet med utveckling av e-tjänster. Se mer om detta på InfoTech Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.