Klåfingrighetsvänstern har gjort sitt

Jag går fortfarande och funderar mycket kring detta med eget ansvar. Hur stort ska det vara i förhållande till andras ansvar för mig? Alltså, när slutar mitt egna ansvar och när tar samhällets ansvar för mig över?

Omvänt, vad ska samhället ansvara för och vad ligger an på mig som individ? Finns det någon tydlig gränslinje när man direkt kan peka ut vad som gäller vid varje givet tillfälle?

Svaret på det nej. Det finns en gråzon, en gummibandszon med olika stor töjningsförmåga, för varje individ i vårt samhälle. En gummibandszon där ansvaret helt enkelt är flytande mellan individ och samhälle och som inte är exakt definierbar.

Med lagar och regler försöker vi så långt möjligt skilja ut det som bekommer på den enskilde att hantera och det som ska hanteras av samhället. Men det finns inte nog med lagar i världen som kan hantera alla situationer i en människas liv och därmed uppstår gummibandszonen.

Man kan ändå genrellt säga att ju mindre eget ansvarstagande desto mer samhällsingripanden och därmed kostsammare lösningar. Ju mindre eget ansvarstagande desto mindre är man "rädd om" det gemensamma. Det är ju någon annan som betalar om det går sönder. Desto mer samhällsansvar ju mindre hjälps individer och vänner åt för att söka lösningar och hjälpa varandra och därmed blir det färre sociala kontakter mellan människor.

Frågan är var ribban ska läggas mellan det egna ansvaret för ens väl och ve och samhällets ansvar? Jag personligen har en känsla av att vi bör backa en bit på några områden där samhället tagit på sig rollen som "föräldrar". Politikers uppgift är att lita på att kloka beslut kan tas av den enskilde och låta den enskilde också göra det.

Klåfingrighetsvänsterns samhällsbyggarpolitik har gjort sitt.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. PerOlof Johansson

    Var ska vi lägga ribban? Det är verkligen en fråga att ställa. När tjänsterna på ”nya” Ålidhemskolan skulle tillsättas så tvingade personalen fram ett beslut att vi i alla fall skulle kallas till anställningsintervju. Jag och flera till som varit öppet kritiska till detta i högsta grad anmärkningsvärt korkade beslut av politiker som inte kan ta ett ekonomiskt klokt samhällsansvar tillsammans utan fattar en dumt beslut utifrån att man vill ”vinna”. Oj jag for visst iväg..Hur som helst så hade vi en utvärderingsdag efter terminen (kan ju vara trevligt att umgås men det blir sällan eller aldrig något reslutat av utvärderingen det blir bara en utvärdering…) Vi samlades i grupper om 5-6 lärare och döm om vår stora förvåning när vi som satt i ”min” grupp tvingades konstatera att vid det bordet satt bara ”losers” dvs de som inte fått jobb i den ”nya organisationen” EN SLUMP? nej ingen slump – om man inte är lojal mot kommunala beslut så är man inte välkommen in i gänget. Högt i tak? Nej? Personlig integritet kräver personliga offer. Ingen pratar högt om det utan i Umeås tjänstemanna styre härskar tjänstemannen och om han eller hon inte blir upptäckt som Gotländska landshövdingar så kan detta fortsätta. Hur högt ska vi lägga ribban? Absolut högre än i dag

  2. en som vill vara anonym

    Där slår du, P-O Johansson, huvudet på spik ”om man inte är lojal mot kommunala beslut så är man inte välkommen in i gänget. Högt i tak? Nej? Personlig integritet kräver personliga offer…”
    Så här tänker jag, att vara anställd i kommunen där man är skattebetalare och medborgare, det är svårt. Jag tycker absolut att man ska vara lojal mot arbetsgivaren men hur långt får det gå, eller hur ska jag tänka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.