När ska Umeåborna tröttna?

Så var det dags igen för ett klassiskt uttalande från Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (s). Kommunrating har gått igenom alla kommuner och tittat på respektive balansräkning och den skuldsättning som kommunerna har.

Den är helt igenom korrekt gjord och är också sann. Den tar dock inte hänsyn till tillgångssidan utan har bara fokuserat på skuldsidan.

Holmlund anser att undersökningen är helt förkastlig och felaktig (kraftuttrycken i dagens VK publiceras inte i denna blogg).

Det är inte första gången han förkastar undersökningar och ratinglistor som inte visar det Holmlund anser att de ska visa. Varför inte bemöda sig med att förklara istället för att bara vräka ur sig nonsensretorik? Ingen tjänar på det och allra minst Umeå.

Det ledande kommunalrådet har intagit positionen som allvetare och alla andra är enbart ondskefulla krafter som försöker klanka ned på sättet kommunen sköts på.

Vi må ha olika åsikter i vissa frågor, jag och Holmlund, men att han inte tar till sig seriösa undersökningar och seriösa attitydmätningar och vågar ta sig en funderare på vad de egentligen säger är destruktivt ledarskap.

När ska Umeåborna tröttna?

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    När ska ni politiker i Umeå tröttna och gå från ord till handling? Det är ni som vet mer om hur och vad som sägs av den ena eller andra politikern, jämfört med umeborna i gemen. Så ni måste föregå med gott exempel. Ta badfrågan, där har en del politiker varit tvärsäkra om att äventyrsbad och 50:a är bäst mitt i stan, på Nannatomten. Andra politiker, i minoritet, tycker annat. Men en minoritet kan förändra om den inte hela tiden accepterar majoritetens beslut, genom att höja sin röst i sakfrågan. För nu har Nannabadplaneringen förverkat sin chans då den inte uppfyllt vare sig innehåll (för litet äventyrsbad och otilltäcklig 50:a tävlingsmässigt) eller tidplanering (försenat mot vad som sades vid beslutet början på 2007). Tvärsäkerhet behöver gå på pumpen för att förändring ska ske.

  2. Lars Gidlöf

    Jag har tröttnat, jag har tröttnat på EN politiker i Umeå, hans namn är Anders Sellström, en populist utan dess like, bara kritisera, och de egna ideerna är bara populistiska, ta exemplet med 10000:- per fött barn.
    Sen kritiserade du tidigare i våras om hur Mona Sahlin klagade på sommarlovslöner till ungdommarna i kommunerna och du framhävdade 3 Alliansstyrda kommuner jämfört med 3 socialdemokratiskt styrda kommuner, och det är väl ok,om det varit likartade kommuner, men jämföra Danderyd med Malmö är väl ynkligt eller hur. Hur många flyktingar frågade jag då dig herr Sellström hade de Alliansstyrda kommunerna tagit emot, men ynkligt nog svarade du inte ens på kommentaren från mig.
    Du har heller inte svarat på min fråga om Kd skulle blivit det största partiet, skulle då Ni sänkt bensinskatten som Ni lovade i valrörelsen?
    Nä, jag tycker att politiker som du inte kan förtjänas respekt, man kan ha olika åsikter,men respekt ska man förtjäna och du är bara en populist

  3. Anders Sellström

    Svar till Lars Gidlöf (2009-08-06 16:24)
    Ja du Lars, populist eller inte det är inte min sak att bedöma men jag bemöter gärna en del av dina påståenden.

    En politikers uppgift är både att kritisera och att komma med förslag. Speciellt politiker i opposition har den uppgiften att ifrågasätta den politik som förs i Umeå Kommun. Tror du Lennart Holmlund legat på latsidan om Alliansen styrt i Umeå?
    Du må ju tycka vad du vill om mina förslag men jag levererar förslag utifrån min ståndpunkt och utifrån vad jag ser som viktigt.

    Sedan detta med respekt….sedan när har dina inlägg speglat någon respekt för mig? Att du inte tycker som jag är ju tydligt men det finns en gnällton i dina inlägg som är lite tröttsamma. Trots det är det roligt att du vill diskutera med mig. Jag hinner dock inte svara på allt. Måste jobba också 😉

  4. Lars Gidlöf

    Klart en politiker skall kritisera och ifrågasätta saker och ting, men man måste ju vara nyanserad och ärlig i sina påståenden och i sin kritik.
    Jag frågade dig angående ditt påstående om sommarjobbslönerna som du kritiserade Mona Sahlin’s för och där du jämförde Alliansstyrda kommuner med (s) styrda kommuner och där det visade sig att de (s) styrda betalade sämst. Men var detta en ärlig jämförelse? Menar är inte flyktingpolitiken en betydligt dyrare uppgift än några sommarjobbares löner? Sen ska man väl jämföra kommuner med samma skatteinkomster? Danderyd och Malmö, det är en stor skillnad i antalet socialbidragstagare etc. Detta gör att det enbart är populistiskt uttalande du gör, inget faktagrundat.
    Sen vägrar du också att i fortsättningen svara på min fråga om (Kd) hade blivit det största partiet i riksdagen, hade Ni då sänkt bensinskatten som Ni lovade i valet?Eller var det valfläsk? Om det inte var valfläsk så är det än mer skrämmande, antingen har Ni då missat klimathotet helt och då är Ni ju det enda partiet som gjort det och var är då era framtidsplaner då värda, om Ni inte kan ens se nutiden.
    10000:- / barn, totalt 1 miljard kronor,om inte barnafödandet ökar, kan man inte satsa denna miljard på annat?Eller,än en gång, populism?

  5. Anders Sellström

    Svar till Lars Gidlöf (2009-08-07 18:06)
    Trevligt Lars med dina kommentarer. Ja vi hade för avsikt att sänka momsen på drivmedel. Det gällde etanol, biogas liksom diesl och bensin.

    Då, inför valet 2006, var priset över 13 kr litern för bensin. Vår sänkning ahde inneburit en dryg krona för bensinen och knappt en krona billigare etanol. Förhållandet prismässigt mellan de olika drivmedlen hade bibehållits.

    Idah är priset drygt 12 kr på bensin. Med andra ord är skillnaden på priset idag ungefär det vi föreslog skulle bli när bensinen drog iväg över 13 kr.

    Så frågan till dig blir varför du hackar på oss om detta när verkligheten faktiskt i stort är det vi föreslog? Det innebär ju att ditt påstående om att vi missat klimathotet gäller för alla i Sverige idag eftersom priset på bensin ungefär ligger där vi önskade det vara 2006.

    Var man för din hatt och gå ut och proklamera för en krona höjning av bensinskatten för att mildra klimathotet. I enlighet med ditt sätt att resonera.

    Barn. Vi behöver se fler barn födas i vårt land om vi ska klara den generella välfärden på sikt. Åldersdemografin ser så ut att allt färre ska försörja allt fler. Gör vi inget nu ökar problemen kraftigt framöver.

    Det förslag jag lade fram är ett sätt att kanske få lite extra skjuts framåt på området. Vi pratar inte bara en miljard i ökade kostnader om inte vi har balans i demografin utan många hundra miljarder. Vårt förslag är ju rent billigt i jämförelse om det fungerar.

    Skatteutjämningssystemet melan kommunerna fungerar så att det tar hänsyn till en mängd faktorer och jämnar ut förhållandena mellan kommunerna. Umeå som ung stad betalar till kommuner med äldre befolkning. Dandryd som drar inte mycket skatt betalar till kommuner som inte har samma skattekraft. Ja, man kan faktiskt jämföra även om det inte är alltigenom hela sanningen. Så det är en prioriteringsfråga hur mycket man betalar till ungdomsjobben.

  6. Lars Gidlöf

    Hur räknar du, bensinpriset styrs av världsmarknadspriset, och er lovade skattesänkning har ju inget med dagens bensinpris att göra, för det hade ju varit ytterliggare billigare då om Ni kunnat genomföra skattesänkningen,så blanda inte in vad priset är nu jämfört med tidigare. Priset låg 2008 på 140 US per fat mot dagens c:a 60 US per fat, däri ligger prissänkningen. Om Ni hade sänkt så hade ju priset varit än lägre,eller?
    Sen kan man inte alls jämföra kommunernas ekonomi som du gör, jo,vi har skatte utjämningssystem i detta land,men snälla du, inte betyder det att alla kommuner har samma inkomst per innevånare för det?
    Sen kostnaderna,Danderyd, hur mkt flyktingar tar de emot,kontra Malmö och Södertälje?
    Du är ju en populist, kom nu med fakta, jag skäms att vi i ett demokratiskt land kan ha folk som kommer med rena påhittade påstående om man är förtroendevald, bara för att komma åt makten, görs inget av egen övertygelse för folkets bästa som politiker gjorde förr?

  7. Anders Sellström

    Svar till Lars Gidlöf (2009-08-10 17:09)
    Din retorik, Lars, bygger på priset ifråga. Klimathotsargumentet som du använde kopplades till det pris vid pumpen som idag är ungefär detsamma som vi önskade nå 2006. Jag undrade då bara om inte du nu måste förespråka en höjning av bensinpriset till nivåerna inför valet 2006. Dina slutsatser är ju att om priset sjunkit enligt vårt förslag till den nivå vi de facto har idag skulle vi utgöra som parti ett hot mot klimatet. Idag måste du ju själv vara i samma sits om du inte pläderar för en höjning av priset. Det är ju priset vid pumpen som är avgörande inte vilken princip man använder för att nå dit.

    Du behöver nog läsa på om kommunala utjämningssystemen innan du idiotförklarar mig. Skattekraften i vårt land utjämnas via inkomstutjämningen. Alla kommuner är garanterade 115% av medelskattekraften. De kommuner som ligger under denna nivå för pengar från systemet (Umeå t ex.) medan de som ligger över betalar (Danderyd t ex.). Respektive kommun kan därutöver styra intäkterna beroende på vilken skattesats de tar ut. Det påverkas inte av systemet.

    Kostnadsutjämningenutjämnar en mängd faktorer som påverkar kommunernas kostnader. Allt från åldersfördelning till kollektivtrafik. De som har lägre kostnader än snittet betalar ( Umeå t ex.) och de med högre strukturella kostnader får pengar (Sorsele t ex.).

    Ja, man kan faktiskt jämföra. Politiska prioriteringar styrs dock inte av något utjämningssystem och därmed avgör varje kommun vad man betalar till ex sommarjobbande ungdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.