Skolmaten kan bli en vinnare

I morgon fortsätter mitt synande av Holmlunds ineffektivitet. Idag några ord om skolmaten.

De flesta är nog medvetna om att skolmaten inte håller den kvalitet man skulle kunna önska. Den är i sig hyfsat näringsrik men vad hjälper det när maten inte äts upp eller ratas helt av eleverna. Det gäller både smak och utseende. Min syster t ex som jobbar i skolan äter inte heller skolmaten pga att den inte håller måttet.

Nu har en del skolor tagit upp kampen mot denna trend. De synliggör hur mycket som slängs och de fokuserar på att göra mer vällagad mat. Helt plötsligt slängs det mindre och svinnet har sjunkit dramatiskt.

Svinnet har ju en prislapp som istället kan läggas på att höja kvaliteten. Det borde kostnadsmässigt kunna bli ett nollsummespel men som utmynnar i att alla blir vinnare. Eleverna äter den mat man tar för sig och fler äter överhuvudtaget. Eleverna mår bättre och presterar bättre på lektionerna.

Så, vad väntar vi på? Fram med mer kryddburkar och känsla vid tillagningen och synliggör det som slängs.

Etiketter:

3 kommentarer

  1. PerOlof Johansson

    Bra Anders
    Nu har du tagit ett bra grepp så fortsätt på det viset! Det är bra att ringa in problemen och så inte låta orsak och verkan förbli något som man bara kan svära sig fri ifrån.
    mvh
    PO

  2. Anders Sellström

    Svar till borgare som ofta äter skolmat (2009-09-01 17:36)
    En undersökning i SVD visade hur man lyckats förbättra både kvaliteten på maten och minskat svinnet med några åtgärder. Jag vet ju många barn som kastar mat och inte äter den. Självklart gäller detta inte alla barn och all mat som levereras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.