Friskolehatet och vänsterflum

I dagens kommunfullmäktige spydde vänstern galla över friskolan som system genom förtäckta och försåtliga angrepp på Minervaskolans fastighetsbolag.

Orden skräddes inte över hur hemskt det var att ägarna till den fastighet som Minervaskolan hyr av, kunde göra vinster på skattemedel. Än en gång angriper kommunfullmäktiges vänstersida friskolan uppbackade av socialdemokraten, Margareta Rönngren, tillika ordförande i för- och grundskolenämnden.

En av de bästa skolorna i kommunen ska slås ned på och misstänkliggöras med alla möjliga tillgängliga medel. Alla lärare, elever och föräldrar dras över en kam och föraktas för det fria val de gjort av skola.

Budskapet är att skattemedel ska inte få generera några vinster som kan gå till ägarna i någon form.

Min fråga i debatten till dessa friskolehatare var om det gällde all verksamhet där kommunen med skattemedel köper tjänster och varor av privata näringslivet?

Kommunen köper plogning, byggnationer (NCC, Skanska, Peab, REKAB tec), simverksamhet, äldreomsorg, mediciner, mat, kläder, konsulter etc av det privata näringslivet. Allt från samma skattemedel som används till att bekosta friskoleverksamheten.

Ska nu dessa företag inte få gå med vinst längre? Ska alla dessa företag vara tvungna att återföra vinster i bolaget till kommunen igen? Självklart rasar hela systemet ihop om sådana principer tillämpas. Det är sådana här dagar man misströstar som politiker. Å andra sidan är det sådana här gånger man som bäst behövs. Att stå emot en massa dumheter som föreslås och vädras i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. e eson

    För många av oss medborgare är det inte rimligt att skattemedel ger vinstmaximering åt ägaren av en skola. De som värnar skattekronorna och menar allvar att de SKALL gå åter till välfärdens kärna slösar inte iväg våra barns och ungas utbildningsmedel till vinster åt ägaren. Enkelt så… Vidare är mitt tidigare inlägg i samma fråga ännu aktuellt och obesvarad. Bibliotek och elevvård är genrellt icke prio 1 eller ens 10 på friskolorna… Hur kan det komma sig?

    Jag reagerar som skattebetalare på det gigantiska slöseri med offentliga medel som friskolor per definition är.
    Varför ska en skola som ska ta hand om våra barn, ge dem god utbildning och fostra bra samhällsmedborgare möjliggöra vinst till sina ägare och anställda? OK på en helt fri marknad – men skolan är ju fortfarande skattefinansierad och varje krona ska åter till kärnuppgiften – kunskap i skolans fall. Vidare är det ju lite märkligt att många fri skolor inte har egna bibliotek eller en elevhälsa värd namnet. Man undrar ju lite om dessa skolor tänkt bort elev i behov av en sådan?

    Att sedan ”låsa” elever som är kristna i en skola, muslimer i en, ”elit” (vad är det?) i en riskerar att skapa en intolerans. En skola där den kristne, muslimen, icke troende, fattige och rike möts är klart att föredrag än detta havererade projekt med kostnadsdrivande friskolor.
    Och förresten fri från vad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.