Skattetrycket fortsatt högt

KPMG har tittat på skatteutvecklingen i en rad med länder under de senaste 7 åren. Det kan man läsa i Dagens Industri.

Sverige ligger på andra plats med en marginalskatt (den skatt man betalar på den sista intjänade hundralappen) på 56,7 %. Bara Danmark ligger högre med 62,3 procent. 

Förutom Sverige och Danmark finns det bara ett ytterligare land med en marginalskatt över 50 %, nämligen Nederländerna. 

Skatten är högst i EU-länderna och lägst i Latinamerika. Snittet för EU-länderna är 36 %.

Med andra ord betalar de som tjänar mer i Sverige en betydligt högre del av sina intjänade hundralappar i skatt än vad låg och medelinkomsttagaren gör. Vilket incitament är det för dessa personer att ytterligare arbeta för att tjäna ännu mer? Om dessa skulle arbeta mer kommer det ju också in mer skatt.

Så var går gränsen för hur mycket skatt det är rimligt att ta ut och samtidigt lyckas uppmuntra människor till att jobba mer?

Var ligger den skattenivå som gör att människor slutar arbeta och/eller bara arbetar svart? När blir skattenivån så hög att det slutar komma in skatt till kommuner, landsting och stat?

Den gränsen finns och Sverige har trampat på den länge. Tack vare Alliansregeringen har vi nu börjat gå den väg som uppmuntrar till riktigt arbete och minskar svartarbetet.

Kristdemokraternas mål är att ingen ska behöva betala mer än 50 % av det man tjänar i skatt och de allra flesta ska bara behöva betala ca 30 %. Vi har en bit kvar med andra ord.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Vad är det för liv Du vill man ska leva? Bara jobba mer,och tjäna mer och så verkar det rulla på. Är inte livet värt mer än jobba och tjäna pengar? Själv jobbar jag halvtid och ska nu byta jobb så jag går ner än mer i arbetstid,tycker fritiden är mycket mer värd än arbetstid och massa pengar.
    Jag tycker du ska fråga dig istället var går gränsen för hur mycket man ska arbeta och hur mycket pengar man behöver, det ger ett bättre liv än jobb,pengar och prylar.
    men Ni verkar se pengar som lycka och det är det som räknas.Eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.