Ännu en hjärtefråga levereras

Då var det dags att leverera ännu en av kristdemokraternas hjärtefrågor, nämligen sänkt skatt för pensionärerna.

Som parti har vi inför valrörelsen 2006 drivit frågan om ökade resusrer till pensionärerna och speciellt de med låga pensioner. 2008 kom den första sänkningen och nu kommer sänkning nummer 2. Nedan ser du förslaget som partiledarna inom Alliansen skriver om på DN debatt idag.

Vi får aldrig glömma bort att den viktigaste faktorn för bra pensioner är antalet människor i jobb. Den kopplingen går aldrig att negligera. Om vi inte har människor i jobb kommer aldrig vårt välfärdssystem heller fungera på ett tillfredsställande sätt.

Så grattis alla pensionärer, nu är det er tur.

Citat från artikeln:

"Förslaget innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. En pensionär med full garantipension får med detta förslag en förbättring av sin disponibla inkomst 2010 jämfört med 2009. För en pensionär som har 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning med mellan cirka 1 750 och 2 100 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. Inklusive 2009 års förhöjda grundavdrag blir den totala effekten för en garantipensionär mellan cirka 3 500 och 4 400 kronor per år och för en pensionär med 150 000 kronor i inkomst cirka 2 750 kronor per år. Av fördelningspolitiska skäl har vi lagt tyngdpunkten i skattesänkningarna på låga och medelstora pensionsinkomster".

Etiketter: , , ,

11 kommentarer

  1. Mats

    Anders – du säger i din blogg ”grattis alla pensionärer” det är som vanligt när du säger något bara delvis sant!

    Sänkningen gäller bara pensionärer över 65 år (vilket är ett steg i rätt riktning)- alla vi som blivit ”förtidspensionärer” på grund av att vi slitit ut oss i vårt arbete vi skall fortfarande vara med och betala alliansens stora skattesänkningar till de som redan har det bra – det är ”högerpolitik” den politik som alliansen för i dagens Sverige!

    Läs sidan 4 i dagens VK ”Debatt” så får du lite information om vad ni ställt till med under era år vid makten!

  2. Mats

    Anders – det blev så mycket som 30/månad netto efter förändring av basbeloppet och skatt för en pensionär!

    Hurra, Hurra – GRATTIS till alla pensionärer – vad fick alliansens kärnväljare som belöning av er HÖGERPOLITIK!

  3. Lars Gidlöf

    Härliga nyheter,undrar nu vad mina föräldrar ska göra av alla pengar, blir nog svårt att på äldre dar bara kunna bada i skattesänkningen,jag menar, efter 3-4 dagar så har ju skattesänkningen gjort så de kan köpa kvällstidninge, ok,de får avstå vissa bilagor,men ändå.

    Tur att fredrik Lundberg fick sänkt skatt med drygt 40 miljoner per år,eller hur,han behöver ju dessa mycket bättre.

  4. Tobias

    Jag ar iofs alliansvan. Men jag tycker inte att KD har fatt igenom mycket pa de har fragorna. Pensionarerna bor inte betala mer i skatt an lonetagarna. De separata skattetabellerna maste bort.

    Valdigt dyr skattesankningen med tanke pa hur lite pensionarerna far for den. Det kunde man ha lagt energin pa istallet for moderaternas ytterligare skeesankning for lonetagarna.

  5. Anders Sellström

    Svar till Tobias (2009-09-15 19:41)
    Å ena sidan säger du att pensionärerna inte ska betala mer i skatt än andra. Å andra sidan tycker du att det pensionärerna nu får inte är något att hurra för utan bättre att dessa pengar används till löntagarna. Hur ska du ha det?

  6. Anders Sellström

    Svar till Mats (2009-09-15 17:49)
    Visst kan man vara negativ….jag vet ju hur varje beslut måste förhandlas fram med alla andra partier innan det blir en verklighet. Allt som flyttar fram positionerna i en fråga är ju en framgång. Varför inte inse det och vara glad över detta? Pensionerna har ju höjts 2009 och nu 2010. Det har aldrig gjorts sedan början på 1990-talet. Någon sosseregering klarade ju inte av det. Varför skjuta på oss som klarar av det?

  7. Mats

    Tack för ditt svar Anders – jag delar inte din uppfattning eller din politiska tanke – men du svarar i alla fall på kommentarer på din blogg.

    Tack även B-M L för ditt svar – jag delar inte heller din politiska uppfattning – läs undersökningar om vad Umeås befolkning tycker om kultuhuvudstadsåret – övervägande del av oss vill inte ha detta jippo – du kostar – både som politiker och som ”kulturkramare” och hästridare – mer än vad vi vanliga skattebetalare gör!!!

    Till dig Lennart – jag är djupt besviken på dig som inte svarar på kommentarer på din blogg utan bara ”vräker” ut nya påståenden på din blogg. Jag har sedan mer än 50 år röstat på ditt parti – men de sista åren ”strukit” ditt namn!

    Nu ser jag att jag gjort rätt – jag kommer förmodligen fortsätta rösta på S men jag kommer aktivt motarbeta DIG – du representerar inte Socialdemokratin – utan bara dig själv – LÄGG AV!

  8. Hilding Persson

    Känns lite som att man ger allmosor till våra pensionärer, 1000-1200…sen fick man fram att det skulle göra 2700 per år. Räkne exemplen lämnar jag åt sitt öde. Att anse att detta ska vara en skattesänkning att nämna som något att gratta för, känns som ett hån mot pensionärerna. Jag trodde först att du var ironisk innan jag läst alltihop.

  9. Anders Sellström

    Svar till Hilding Persson (2009-09-18 08:43)
    Det är ju inget hån…det kan du ju inte påstå. Det är ju först gången sedan 1994 som pensionerna höjs. 2009 + 2010. Det är inte nog men en bra början Hilding så där är vi överens.

    Kom ihåg att socialdemokraterna styrde mellan 1994-2006 och aldrig höjde några pensioner. Det gör nu Alliansregeringen. Dock inte så mycket som både jag och du önskat men vi är nu på väg att få upp nivån. Därför Grattis!
    Varför inte glädjas åt en framgång även om den inte ännu nått ända fram? Kanske är det sympomatiskt för Sverige.

  10. Hilding Persson

    Underskottet när detta parti(s)1994 tog över var nog ett aber. undrar vilka som då ordnade detta underskott?? Att ta över detta innebar hårda bataljer både för löntagare och pensionärer, så minns jag detta. jag har aldrig under min arbetstid haft så höga löneökningar som under alliansen, aldrig har jag haft ett sådant överskott efter allt är betalt. Givetvis är jag arbetsför och i produktion, jag fasar för de som är arbetslösa, väntar på akassa i hur många månader som helst, sjukskrivna som inte känner trygghet, hur länge kan jag ha sjukpenning…..Att få i plånboken innebär inte alltid att man inte kan bli arbetslös och sjukskriven…pensionärer knotade givetvis under s styre, men att anse att ett grattis är givet för pensionärerna efter höjningen känns något överdrivet.

  11. Anders Sellström

    Svar till Hilding Persson (2009-09-25 21:09)
    Problemen som drabbade oss i början av 90-talet hade sitt ursprung under i stort sett hela 80-talet. Den globala krisen vi ser idag är ju uppbyggd under säkert 10-år tillbakas.
    Lite koll på orsak och verkan måste man ändå ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.