Vinst är inget problem

Debatten om offentlig sektor och vem som ska få bedriva verksamhet med offentligt finansierade skattemedel fortsätter. Vem ska få göra vinst och vem ska inte få göra detta?

Är det någon skillnad på de privata företag som gör vinst på byggande av kommuns hus och arenor samt plogning av kommunens vägar kontra de som gör vinst på drivande av äldreomsorg och skolverksamhet?

För min del är det ju samma skattepengar och ingen skillnad i princip. Kommunen bedriver verksamhet inom en mängd områden och köper verksamhet och varor av en mängd privata företag. Ibland för att det är praktikst och ibland för att kunna jämföra sin egen verksamhet med hur andra gör. Syftet oavsett är ju att så effektivt som möjligt använda våra gemensamma resusrer till så hög kvalitet som möjligt.

Så vad är problemet? Jo, från vänsterhåll envisas man med att tro att utveckling kan ske utan alternativ. Den som tror att en biltillverkare som är ensam på marknaden skulle kunna utveckla sin produkt och på ensamt manér lyfta kvaliteten till den nivån vi har idag räcker uppp handen?

Lika lite tror jag på att vår sjukvård, skola eller äldreomsorg kan nå bättre höjder utan att det finns en konkurrens inom området. Därför är det bra med olika alternativ. Därför är det bra att du och jag kan välja och jämföra för att sedan välja det som passar oss bäst. Därför är det inget negativt att en del lyckas göra vinst på det som tillhör den offentliga verksamheten.

Det innebär att någon kommit på ett bättre sätt att utföra en verksamhet med bibehållen eller ökad kvalitet. Det innebär också att snart har andra tagit efter och därmed krymper möjligheten till att göra vinst. Det viktigaste i allt är att hela tiden sätta fokus på kvaliteten på det som levereras.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Visst ska kvaliteten stå i fokus i det offentliga. Men då bara ett företag i taget får komma med dagisritningar till byråkratin och politiken i Umeå, stimuleras inte konkurrens som kan ge högre kvalitet. Samma är nu för bad- och simplaneringen, där bara en privat aktör får lägga förslag som prövas, helt utan konkurrens.
    Varför denna monopolpolitik som inte skapar tävlan om att göra bättre och billigare?

  2. Per-Ola Moström

    Var i helgen i Stockholm och pratade med folk om den privata delen av sjukvården.

    En person som var hänvisad till Sankt Görans sjukhus behövde göra en höftledsoperation. Men det gick dom inte med på vid Sankt Görans AB. Han hade nämligen också astma. Och de ”vågade inte” operera honom med risk för att han skulle få följdsjukdomar. Och då hade AB Sankt Görans fått ta kostnaden!

    Så de nekade honom sjukvård! Den offentliga sjukvården fick operera honom!

    Snacka om att tälja guld med kniv! De privata går tydligen i en gräddfil och får ta de patienter de kan tjäna MYCKET pengar på.

    Helt sjukt system som Ni förespråkar!

  3. Anders Sellström

    Svar till Per-Ola Moström (2009-09-16 13:48)
    Myter och mytbildning….garanterar att detta inte är sant det du skriver. Om det vore det skulle vi ha skandalrubriker i riksmedia och en av Sveriges största sjukhusskandaler vore ett faktum. Situationen för den höftledsbehövande var nog betydligt mer komplicerad än den du nu vill spegla. Har varit med om denna typ av anklagelser inom kommunen också. När man synar denna typ av påståenden visar det sig i 999 fall av 1000 att så som det framställs inte är det som också hände.

  4. Lars Gidlöf

    Så,är det rätt att man får köpa en förskola för 69000:- för att 9 månader sedan redovisa en vinst på 4 miljoner, vad har samhället då sparat på detta? Och vad beror det på att politiker inte kan driva det effektivt,eller menar ni att kommunalanställda och landstingsanställda är lata eller var sitter problemet?
    för är det politiker som inte kan driva det bra,varför ska man då rösta på sådant odugligt folk?

  5. Per-Ola Moström

    Anders Sällström tror förstås inte på vad jag med egna öron hörde, utan kallar det ”mytbildning”.

    För varför skulle en person på 65 år ljuga för mig. En person som jag inte träffat tidigare. Och som inte vet vad jag har för åsikt om det sjuka systemet!

    Problemet för herr Sellström är att det är sant!

  6. Åsiktsmaskinen

    Det stora felet med det du skriver Anders är att jag inte anser att ett fåtal människor ska kunna bli rika på skattemedel. Varför tycker du att det är ok att göra sig en förmögenhet av skattemedel?
    Du tillhör själv en av de gruper i Sverige som beviljat sig själva stora löneökningar de senaste åren, av skattemedel. Varför?

  7. Hilding Persson

    Jag citerar Gekko i filmen Wallstreet…-greed is good!
    För vem kan man undra??
    Alla som gör ett arbete vill givetvis att man ska göra vinst, allting i samhället bygger på detta.
    men det finns ett aber, lycksökare finns det gott om, alla vill göra en hacka på minst möjliga arbetsinsats. Att värna vård och omsorg innebär som jag ser det en stor apparat för den som ska betala pengen för omsorgen, att vården bedrivs på adekvat sätt. Min undran efter alla konstigheter inom privat vård, offentlig vård, hur ska den kontroll apparaten se ut?? Eller anser du att vi har den redan, skickad att bedöma inkomna offerter på vård och omsorg från både offentligt och privat?? Att arbetsgivare tar sitt ansvar gentemot arbetstagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.