1 miljon från UPAB till UIK!

Ska UIK ha någon chans att överleva den situation de är i nu krävs rejäla tag.

UIK är ett starkt varumärke och en stor tillgång för Umeå. Vi har helt enkelt inte råd som stad att låta den potential som finns inarbetad i detta varumärke gå om intet och nedtrampas i smutsen.

Jag föreslår nu, som vice ordförande i UPAB:s styrelse (Umeå Parkerings AB), att bolaget sluter ett avtal med UIK på 4 år där UPAB omedelbart betalar ut 1 miljon kronor. Det ger en långsiktig lösning och bäddar för att UIK kan överleva på sikt. UIK ger samtidigt UPAB någon form av motprestation under dessa 4 år.

Självklart ska inga skattemedel används till att rädda UIK. Genom att UPAB går in används en del av den vinst som genereras i bolaget via p-avgifter. För 2009 ser vinsten ut att bli ca 6 miljoner kronor för UPAB.

Samtidigt är det ju en vinst för UPAB att vi inte behöver bygga p-garaget under Rådhusesplanaden.

UPAB, Umeå Parkerings AB,  är en av UIK:s sponsorer sedan många år. I gengäld ställer UIK:s spelare upp i olika reklamsammanhang för UPAB. Ett sätt att få något tillbaka för de pengar som ges till klubben.

 

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Q A

    Men hallå Anders, vinsten från ett kommunalt bolag går väl i vanliga fall till kommunen, dvs praktiskt sett så är det samma sak som att ge bort kommunens pengar. Eller hur?

  2. Anders Sellström

    Svar till Q A (2009-10-08 08:16)
    Vinsterna i de kommunala bolagen hanteras lite olika beroende vilket bolag man talar om. Det som går till kommunen är räntekostnader som härör aktiekapitalet och lån. Annars disponerar koncernbolaget en del av vinsten för UPAB:s del. Från UMEVA exempelvis får inga vinster gå till andra bolag i koncernen eftersom tydliga lagregler styr VA-kollektivets gemensamma resurser.

  3. Q A

    Hej igen, tack för svaret! så de 1 miljon kronor som ni vill ge UIK, skulle ni inte kunna slussas vidare till kommunens budget? Kan man inte ändra så att ni kan det?

  4. Anders Sellström

    Svar till Q A (2009-10-08 14:14)
    Kommunkoncernens huvudsyfte är att så långt möjligt slippa skatta på vinsterna i bolagen. I de bolag som gör vinst flyttas pengar över till bolag som gör förlust eller har stora möjligheter att göra överavskrivningar. På det sättet behålls den mesta vinsten inom den kommunala bolagssfären istället för att en del skattas bort. Om kommunens nämnder skulle få del av vinsten så beskattas den först, vilket ju skattenmässigt är ofördelaktigt för kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.