Personlig frihet vs myndighetsstyrning

Stärk den personliga friheten gentemot statliga myndigheter

 
Kristdemokraternas tre ministrar Göran Hägglund, Maria Larsson och Mats Odell skriver idag på DN debatt. Om vikten att stärka den personliga friheten mot långtgående regleringar och statliga maktmedel. Här är ett utdrag om alkoholpolitiken.
 
”Målet för en ansvarsfull alkoholpolitik är att minska totalkonsumtionen och begränsa alkoholens skadeverkningar. Det betyder inte att varje reglering fyller sin funktion eller är proportionerlig till det man vill uppnå.
Vi vill därför bidra till att förändra och förenkla flera alltför rigida regler kring alkoholförsäljningen. Exempelvis är det rimligt att förbudet för restaurangägare att krydda och ombuteljera brännvin efter eget recept hävs. Vi tycker också att den som bedriver cateringverksamhet för slutna sällskap ska kunna få ett stadigvarande serveringstillstånd, liksom att det ska bli möjligt för restauranger att servera alkohol utan att de prompt måste servera varm mat.
Vi förespråkar inte en allmän låt gå-politik på alkoholområdet. Men det måste kunna gå att föra en ansvarsfull alkoholpolitik utan att vara rigid. Kristdemokraterna tillskrivs i debatten också ibland uppfattningen att vi skulle vilja förbjuda snus både i Sverige och i Europa. Så är naturligtvis inte fallet.
Vi tror också att det finns ett stort behov av att återupprätta en ansvarsbalans mellan medborgare och myndigheter. Svenskarna är ett av de mest regelföljande folken i världen vilket förstås är utmärkt. Vi anser att det är rimligt att det finns en lagstiftning som utgår från att myndigheter har ett stort och självklart ansvar gentemot medborgarna.”

Läs hela artikeln här.

11 kommentarer

  1. Anders Sellström

    Svar till Mats (2009-10-19 17:22)
    Jag är hemskt ledsen att jag måste göra dig besviken….
    Kristdemokraterna blir kvar som ett av regeringspartierna efter valet. Till gagn för dig och dina kamrater. 🙂

  2. Lars Gidlöf

    Vad talar för att Ni blir kvar i Riksdagen? Taktikröstande Alliansvänner kanske kan hjälpa Er kvar,men då beror det ju inte på att de sympatiserar med Er politik utan för de vill ha kvar en borgerlig regering. Om de inte taktik-röstar, vilket tom statsministern har sagt att det troligen kommer ske så skulle ju Alliansen förlora 3,5 % (om nu får 3,5 % av rösterna) och de kan vara förödande för en ev fortsättning av Alliansstyre.Vad tycker du om demokratier där folk taktikröstar,dvs röstar på ett parti de egentligen inte gillar? vad tycker du om partier som genom mygel kommer in i riksdagen?

  3. Pelle

    Lars Gidlöf har en bra fråga till dig Anders hoppas att du svarar på den – Kris(d)demokraterna kom ju en gång in i riksdagen via ett märkligt förfarande med valsamverkan med C – ett mycket tveksamt förfarande!

    Hur skulle du reagera om SD kom in på samma sätt?

    Kommer KD att vid något tillfälle i ett jämviktläge efter valet tillåta sig att sitta i regeringen med att en vågmästare som SD lägger ner sina röster – så som skedde med Ny Demokrati?

    Det verkar ju som om ni ”slåss” om sista platsen med SD!

  4. Oskar

    Pelle – inte nog att dom ”slåss” om den sista platsen – dom slåss också om platsen längst ute till höger på den politiska höger – vänsterskalan – där trängs C KD och SD!

  5. Anders Sellström

    Svar till Lars Gidlöf (2009-10-20 10:28)
    En fråga Lars….vem taktikröstar på oss? Jag har aldrig stött på någon sådan person. Ta fram en du…
    Jag kallar detta mytbildning och du går på den. Säger mer om dig än vad som behöver skrivas.

  6. Anders Sellström

    Svar till Pelle (2009-10-20 11:55)
    Pelle, vad ska jag svara på detta??? Ibland är nivån lite väl låg på frågeställningarna. Ja 1985 kom Alf Svensson in på en samverkanslista med centern. 1988 kom inte partiet och ingen samverkan skedde med centern då. 1991 fick partiet 7,1 % av rösterna. Vad är problemet med detta? Ju fler som diskuterar SD ju större chans har dom att komma in. Du Pelle bidrar tyvärr till det. Lägg fokus på att se till att SD inte lyckas. Det är så vi på demokratiskt sätt ska hantera frågan. KD har en politisk värdegrund långt från SD:s vilket borgar för ett samarbete mer otänkbart än med vänsterpartiet.

  7. Anders Sellström

    Svar till Oskar (2009-10-20 19:48)
    Nu får nog Oskar förklara sig lite. Du använder samma dussinargument som SD brukar göra om invandringen. Ingen faktarelevans överhuvudtaget. Så…vad bygger du ditt påstående på?

  8. Lars Gidlöf

    Mytbildning,vad menar du, statsvetare,statsministern etc,alla har de uttalat sig om taktikröstning och du som politiker låtsats helt oförstående. Varför är detta en myt?
    Sen svarar du inte på frågan vad du tycker om en demokrati där ett parti kommer in utan att passerat 4% spärren, är det rätt?
    Läs följande uttalande i DN
    ”Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tror att borgerliga väljare kommer att taktikrösta på Kristdemokraterna för att alliansen ska vinna det stundande valet. ”Vi behöver alla röster vi kan få för att klara det som ser ut att bli ett mycket jämnt val”, säger Reinfeldt

  9. Lars Gidlöf

    En fråga till, vad säger detta med mytbildningen om mig än vad du vill skriva,och vad säger statsministerns uttalande då om taktikröstning,mytbildare han med så då mpste ju han och jag ha samma åsikt och det säger väl lika mycket om honom då eller?
    Har du kurage att svara nu då jag visat ett uttalande av statsministern?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.