Låna till arbetslöshet – rödgrönas linje

Inför valet 2010 finns två tydliga politiska alternativ mot varandra.

På den ena sidan står Allians för Sverige. Partierna i Alliansen lägger kanske tyngdpunkten lite olika i hur Sverige ska återgå till full sysselsättning, men är överens om att det handlar om att varaktigt höja sysselsättningsnivån och att det måste ske genom en arbetslinje där huvudkomponenterna är att göra det mer lönsamt att arbeta och mer attraktivt att anställa.
 
Att utveckla arbetslinjen handlar om att det ska löna sig bättre att
arbeta i relation till att inte arbeta.
 
Mot denna hållning står oppositionen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vilka inriktar sina förslag kring fyra huvudlinjer.
 
1. Höjda skatter på att arbeta
2. Höjda skatter på att anställa
3. Försvagad arbetslinje i socialförsäkringssystemen och i arbetsmarknadspolitiken
4. Försämrat företagsklimat

Läs mer och få alla fakta i den här färska rapporten.

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. leif

    Ja varför ska staten låna för? Det är väl helt ok att arbetslösa får låna pengar och sätta sig i en personlig kris för att klara sig isätllet. Helt klart borgartänk från eran sida.

  2. Pelle

    Så kommer du igen Anders med en intern rapport signerat Anders Borg med flera allianspolitiker!

    Du har rätt i att valet kommer att bli mellan två olika sätt att se på ett land och dess folk!

    Alliansen står för ett fortsatt ”klassamhälle” där rika blir rikare och de som har det dåligt får det sämre!

    Det de röd/gröna vill är inte att höja skatten på arbete utan att HÖJA FÖR DEM SOM TJÄNAR MEST!

    Eftersom VK har begränsat möjligheten till kommentarer på bloggen så kommer det ett citat i del 2.

  3. Pelle

    Forsättning:

    Enligt privatekonomen Gunilla Nyström på SEB som säger följande efter att ha studerat S-budgeten ”citat från TT”:

    Pensionärer, studenter med barn, arbetslösa och sjukskrivna
    blir vinnare medan höginkomsttagarna förlorar.

    Så blir det om oppositionen vinner valet 2010 och socialdemokraternas budgetförslag får dominera i en ny trepartiregering.

    Det är en budget med många plånboksfrågor som vänder sig till de breda grupperna, medelinkomsttagare med normalstora hus. Den har en tydlig fördelningsprofil. slut citat.

  4. Pelle

    För att avsluta min kommentar kan man säga att alliansens linje är:

    LÅNA TILL SKATTESÄNKNING FÖR DE ”RIKA”.

  5. Matte

    Förstår inte alliansens som lånar till skattesänkningar säger att det är till för att stimulera lågavlönade dom smulorna har nog ingen betydelse det är ändå dom som har höga inkomster som tjänar.Socialsystemet är på väg till total härdsmälta under nuvarande form sjukvård som inte fungerar akassa nivå som är förnedrande inga utbildnings satsningar Aliansen bör nog prata med småföretagerna dom är inte nöjd alla löften som ni gav och inte infriade.
    Av med skygglapparna se verklighetan!!!

  6. TC

    Rättvisast vore ifall ALLA som inte kan försörja sig själva, sjuka arbetslösa socialbidragstagare…, ges exakt samma ersättning från samhället, med en behovsprövad tilläggsersättning utöver denna gemensamma grundersättning. Denna grundersättning ska även vara storleken på studiemedlet som givetvis ska ses som en studieLÖN för den arbetsinsats som studierna faktiskt innebär då studenten höjer samhällets kompetensnivå. De som vill ha inkomstbaserad försäkring får ordna det privat via exempelvis facket men staten o skattebetalarna ska INTE ha någonting alls med denna att göra.

  7. Johan Karlsson

    Till TC: Jag håller inte med dig. Arbetslöshetsersättning ska vara en form av försäkring som betalas ut till den som betalat in försäkringspremien. Ett steg mot detta har redan tagits när den rörliga avgiften infördes. Dock tycker jag inte att något tak i nämnda avgift borde ha satts. Jag anser även att a-kassorna måste skiljas från facken och slås ihop till en enda. På så vis skulle man få en mer solidarisk fördelning av kostnaderna.

  8. Johan Karlsson

    Fortsättning: Ett alternativ vore att ge försäkringstagaren möjlighet att själv välja ersättningsnivå vid eventuell arbetslöshet. Självklart skulle detta påverka storleken på försäkringspremien.

  9. Anders Sellström

    Svar till Pelle (2009-10-21 10:22)
    Kul med kommentarerna.
    Statens roll i en lågkonjunktur är att gå med underskott pga av de stimulansåtgärder man genomför. I goda tider går staten med överskott. Staten är konjunkturutjämnaren. Oavsett vad man tycker om de åtgärder som genomförs i en lågkonjunktur är det statens roll att gå med underskott. Det förhållandet gäller även oppositionens alternativ.

  10. Anders Sellström

    Svar till Matte (2009-10-21 10:26)
    Mer resurser till hushållen i lågkonjunktur stimulerar konsumtion och samtidigt hålla i incitamenten till att de jobb som finns också besätts.

    Vi måste ha ett system som inte bygger på bidrag till de som kan klara sig själva. Samtidigt ska vi klara av att hjälpa de som behöver hjälp. Det var ju detta som var det stora problemet 2006 och som gjorde att Alliansregeringen styr idag.

    Enligt all expertis är Sverige det land som inom OECD stimulerat ekonomin mest och samtidigt har de bästa statsfinanserna. Trots en global härdsmälta som kraftigt påverkat vår exportindustri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.