Fakta om sjukförsäkringen

Har varit lite mycket senaste dagarna och därför har jag inte bloggat heller. Men nu är det dags igen.

Sjukförsäkringen

Det är många parametrar som spelat in i de senaste veckornas diskussioner angående sjukförsäkringen. En viktig del är kommunikation. En annan del det som regeringen vill uppnå nedskrivit i lagtext.

Syftet är ju att ge människor, som hamnat i sjukdom, rehabilitering så att de har en chans att komma tillbaka. Nästa år kommer 50 000 personer att få möjlighet till detta. Det är något annat än när den socialdemokratiska regeringen stod med armarna i kors och såg på när 140 personer per dag sjukpensionerades.

Det har aldrig varit avsikten att de som inte kan jobba eller svårt sjuka ska tvingas jobba. Därför har ju regeringen justerat de lagtexter som kan innebära regeltolkningar åt fel håll.

Samtidigt säger försäkringskassan själv att svårt sjuka inte behandlas annorlunda idag än vad som gjorts tidigare. Vi har alltså inte ett sämre system idag utan ett på många punkter förbättrat.

Reformerna av sjukförsäkringen handlar inte om att tvinga sjuka ut i arbetslivet. Reformerna handlar inte heller om att ekonomiskt straffa de som inte har möjlighet att arbeta. De som inte kan delta kommer, precis som tidigare, att få sjukpenning i stället.

Det grundläggande syftet med alla de stora reformer som har skett inom sjukförsäkringen är att ta tillvara på den kraft och vilja att arbeta som finns, även hos de som under flera år, i vissa fall decennier, varit sjukskrivna och förtidspensionerade. Personer som aldrig någonsin fått frågan om de har möjlighet att delta i arbetslivet kommer nu att få frågan, individuell stöd och en gedigen rehabiliteringsmöjlighet.

FAKTA:

Tidigare fördubblades sjukfrånvaron under några år trots att inga parametrar i svenskarnas hälsotillstånd ändrats Med en socialdemokratisk politik lyckades de döma ut 140 personer om dagen som arbetsoförmögna och icke rehabiliteringsbara.

 50 000 personer kommer under nästa år att få möjlighet till rehabilitering. Det har aldrig någonsin varit regeringens avsikt att skapa ett regelverk som gör att människor som inte kan jobba eller är svårt sjuka ska tvingas till arbete.

Nu ska arbetsförmågan, istället för oförmågan, prövas.

Antalet med sjukersättning i åldrarna under 30 år har minskat från ca 16 000 år 2003 till drygt 4 000 år 2007.

Under alliansens tre första år har 12 000 personer med förtidspension anmält att de ska förvärvsarbeta och många utnyttjar också möjligheten att studera eller arbeta ideellt. Det visar att det finns ett behov av att få göra något.

Försäkringskassan har skickat ut brev till samtliga som omförsäkras till årsskiftet och personligen ringt upp var och en för att försäkra sig om att de nåtts av informationen.

625 specialister (inom rehab av långtidssjuka) på AF jobbar redan nu med frågan. Det har redan ägt rum 3 000 samtal mellan AF, FK och individen i fråga. 600 specialister till håller på att rekryteras.

Den individuella prövningen av arbetsförmågan görs redan i ett tidigt skede. Istället för att som tidigare göra en obligatorisk prövning av förtidspension redan efter ett år ska arbetsförmågan prövas och möjligheten till förlängd sjukpenning ges.
 
400 000 människor som idag är förtidspensionerade får möjligheten och rätten att arbeta, studera eller engagera sig ideellt, utan att förlora sin rätt till sjukersättning.
 
Att stödja de långtidssjukskrivna med att få aktiva och individuellt anpassade rehabiliteringsinsatser för att på sikt kunna återgå till arbete.
Etiketter: ,

14 kommentarer

  1. Moses

    Bra att någon benar ut begreppen !!
    Media har ju blivit tokiga i sina tolkningar, man vet inte vad man ska tro . De försöker visst svartmåla allt!!!
    Ska inte media vara opartiska ????
    jag tycker all rapportering numera liknar sosse-propaganda!!!

  2. Sven

    KD och du Anders har svikigt de svaga och är med stormsteg på väg ur riksdagen vilket vi kan vara glada för!

    Nu när du kommit igång med bloggandet igen så tycker jag att du skall svara på de kommentarer du har fått på ditt förra blogginlägg – många där giller inte er poltik – eller har du inga svar?

  3. Hans

    Jag vet inte vilken värld du lever i Anders men om du går ut till vanliga svenska människor som finns överallt och frågar hur de nya reglerna fungerar i praktiken får du nog trösta en och annan som blivit av med sjukersättningen men ej får några jobb vilket innebär socialbidrag i bästa fall…. Denna politik ni för slår hårt mot de svagaste. märker inte du det så är det dags att öppna ögonen!!

  4. Hans

    Jag vet inte vilken värld du lever i Anders men om du går ut till vanliga svenska människor som finns överallt och frågar hur de nya reglerna fungerar i praktiken får du nog trösta en och annan som blivit av med sjukersättningen men ej får några jobb vilket innebär socialbidrag i bästa fall…. Denna politik ni för slår hårt mot de svagaste. märker inte du det så är det dags att öppna ögonen!!

  5. leif

    50000 får chansen???? Ni tvingar 50000!!!!

    Idéen ni har är intressant men utförandet av eran idé är under all kritik och att ni inte förstår det är helt bedrövligt. Ni får be en stilla bön att a-kassorna hinner betala ut pengarna till dom 17000 som blir utförsäkrade till nyår, annars får nog Sellström och andra propaganda organ sina fiskar varma

  6. Utförsäkrad

    Anders, det är bra med fakta och kommunikation. Men just nu handlar det om ett akut läge. Att de utförsäkrades ekonomi raseras. Många får leva på drygt 200 kr per dag. Det kommer att bli total katastrof redan i januari för 17000 personer som kommer att komma i kläm. Att på onsdag i riksdagen tillåta att så sker är inte förenligt med en kristen moral. Våra oppinionssiffror rasar just nu. Tror du att du kan vända genom att upprepa Husmarks pappegoj-ramsor. Jag tror det är bättre att stå för en kristen moral och visa att KD inte låter människor komma i kläm. Stå upp upp nu eller lämna riksdagen.

  7. Anders Sellström

    Svar till Utförsäkrad (2009-12-14 12:39)
    400 000 människor som idag är förtidspensionerade får möjligheten och rätten att arbeta, studera eller engagera sig ideellt, utan att förlora sin rätt till sjukersättning.

    Reformerna handlar inte om att tvinga sjuka ut i arbetslivet. Reformerna handlar inte heller om att ekonomiskt straffa de som inte har möjlighet att arbeta. De som inte kan delta kommer, precis som tidigare, att få sjukpenning i stället.

  8. Anders Sellström

    Svar till Hans (2009-12-14 09:34)
    Men Hans du menar också att de som kan ta ett jobb inte ska göra det och stå till arbetsmarknadens förfogande? Är man sjuk ska man ha sjukpenning och är man inte det så måste ju arbetsmarknadens stödsystem användas. Så har det alltid varit så och idag. Skillnaden nu är ju att det satsas 600 miljoner per år i rehabiliterande insatser mot 90 miljoner med s-regeringen. Ytterligare 1 miljard per år går till landstingen får bättre sjukskrivningsprocesser. Du kan ju inte med all vilja i världen påstå att alliansregeringen inte satsar på de sjuka?
    Hans, vad var så bra med det gamla systemet?

  9. Utförsäkrad

    Anders, du har rätt. Reformen är bra. Men HANTERINGEN är okristlig. I januari kan ingen garantera korrekt ersättnig. Littorin säger att alla kommer inte att få pengar. Statsministern säger att folk kommer i kläm. Men lite spill rår man räkna med vid reformer. Jag anser att denna hantering ALLVARIGT skadar vårt rykte. Vi är medansvariga för det kaos som uppstår. Därför måste vi skjuta upp beslutet på onsdag. Stå upp för de som kommer i kläm eller lämna riksdagen efter valet!

  10. Hans

    Men du Anders. Det är ju skillnad på regler i terori och praktik. Det är ju bara att prata med människor så får man snabbt samma uppfattning från alla.. Endera om man själv råkat ut för de försämrade reglerna eller har någon bekant som gjort det och alla säger samma sak att det handlar inte om rehabilitering utan att tvinga folk ut i arbetslivet.. Det ni inte förstår är att folk inte är sjuka för att slippa jobba.. Det är för att man är för sjuk för att jobba! Du kan ju också prata med folk som är sjuka eller som jobbar inom försäkringskassan och höra deras syn på de nya reglerna.

  11. Hans

    Hejsan Anders!
    Om du inte har läst detta så tycker jag att du ska göra det!

    http://www.folkbladet.nu/?p=163581

    Ännu en person som hamnat i kläm med de nya reglerna.
    Man blir inte lättare frisk för att man mister tryggheten dvs ersättningen som hjälper en att leva trots sin sjukdom.
    Det är ju därför vi behöver ett solidariskt trygghetssystem.
    Alla kan bli sjuka!
    Men det verkar som om alliansregeringen föredrar sänkt skatt som gynnar främst höginkomsttagare istället för att tillsammans hjälpa dem som har det svårt!

  12. Per

    jag var allvarligt orolig att Mona Sahlin skulle medföra att borgarna skulle skriva historia och sitta kvar ett mandat till men nu tror jag att de nya sjukförsäkringsreglerna kommer hjälpa sossarna till en valvinst nästa år för detta är ett riktigt slag i magen på alla som är eller har någon bekant som är sjuka! Grattis sossar! ni vinner nog trots att Mona sitter som partiledare!

  13. Anders Sellström

    Svar till Per (2009-12-16 08:58)
    Låt oss nog ta det lite lungt med slutsatserna kring sjukförsäkringen inna vi sett det verkliga resultatet. Från första januari kommer det ju i s.k. skarpt läge.
    Alla andra länder runt oss i Europa har tidsgränser för sjukförsäkringen. Rättssäkert och tydligt. Syftar till att alla aktörer runt den sjuke bidrar aktivt. Detta var inte fallet förut. Då sjukpensionerades unga människor på löpande band trots att de inte ville. Detta system vill ingen tillbaka till inte ens de politiska partier som klagar mest. Därmed inte sagt att det vi nu har är det perfekta systemet. De systemen finns inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.