Jämförbarheten ökar

Vad är verkligheten bakom diskussionen om sjukförsäkringen? Å ena sidan väsnas vänsterpartierna över hur dålig den är å andra sidan berättar många för mig hur mycket bättre den är idag än tidigare.

Vad är då sanningen?

Det förslag som nu vänsterpartierna lagt fram på hur deras sjukförsäkring ska se ut är ju nästintill identisk med den som nu existerar. Det som skiljer är att en del kommer att åter fastna i sjukskrivningsrullarna utan att få hjälp. Det systemet då 140 människor varje dag slussades ut i evig förtidspension vil ju ingen tillbaka till.

Läs den jämförelse mellan alliansens sjukförsäkring och vänsterpartiernas förslag, som ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott gjort.

Det måste finnas ett tydligt regelverk som dels fokuserar på det friska hos den sjuke och dels sätter tryck på arbetsgivare, arbetsförmedlingen och sjukvården att så snabbt det bara går återföra den sjukskrivne in i arbete.

För mig är det empati och medmänsklig kärlek. De som absolut inte kan arbeta för att de är för sjuka ska naturligtvis inte tvingas arbeta. Så är ju regelverket idag.

Däremellan händer det tyvärr att en del människor inte är överens med försäkringskassan om de åtgärder som beslutats. Då är vårt system så att det får prövas genom att den enskilde överklagar beslutet man fått. Så är vårt rättssystem uppbyggt. Gäller alla typer av myndighetsbeslut som en människa inte är nöjd med.

Det är det rättvisesystem vi har. ett tydligt regelverk kring sjukskrivningsprocessen är ett måste i ett fungerande välfärdssamhälle. I stort sett alla länder runt i Europa har tidsregler för bestämmande av när olika åtgärder sätts in. Fokus är ju att så snabbt det bara går få tillbakas människor i arbete. Det är empati och medmänsklighet.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Högerpolitiken genomförs enligt konceptet:

    Citat:
    Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

    (citat ur Anders Borgs bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)

    Det hjälper inte att ge det ”vackra ord”….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.