(S)änker ersättningen för mest utsatta

Så börjar nu vänsterpartiernas förslag kring sjukförsäkringen att kunna analyseras. Hur slår det i verkligheten?

Det visar sig att ca 1000 personer per årskull skulle drabbas mycket hårt ekonomiskt av det förslag som lagts fram av vänsterpartierna om att ingen ska kunna få sjukersättning (förtidspension) före 58-års ålder.

Dessa 1000 personer per årskull är den mest utsatta gruppen. Det kan till exempel handla om allvarliga medfödda funktionshinder såsom cp-skador eller unga personer som fått allvarliga skador innan de hunnit träda in på arbetsmarknaden.

Om 58-årsgränsen skulle bli verklighet kan dessa personer inte få sjukpenning då de saknar sjukpenninggrundande inkomst (SGI). De kan heller inte ta ett anpassat arbete. Om en person saknar SGI och är yngre än 58 år innebär detta att personen får maximalt en 75-procentig partiell ersättning, vilket ger 6 360 kronor per månad. Det innebär i så fall att dessa personer får sänkt ersättning med 2 120 kronor i förhållande till dagens lägstanivå om 8 480 kronor.

Vänsterpartierna vill alltså med sitt förslag slå på de allra mest utsatta genom att ta av dem 2 120 kronor per månad. Visst är det lätt att i debatten slå på andra utan att redovisa egna förslag men när så dessa så läggs fram visar det sig att dom själva ger sig på de kanske allra mest utsatta.

Vad säger exempelvis Lennart Holmlund om det?

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Pelle

    Anders – har du små händer?

    Som gammal handbollsspelare så vet jag att de som har små händer har svårt för att fatta (bollen)!

    Din sätt att vända information till något som du tror på är anmärkningsvärt.

    Jag trodde ett tag att du var religiös och trodde på ”sanningen” men det har du med dina uttalande totalt fått mig att inse att dina ”lögner” är liknanade de flesta högerpolitiker.

  2. Pelle

    Skrämmande Anders – vet du inte ens att du skriver lögner -gå tillbaka på dina bloggar så ”vimlar” det av dina ”lögner” om allt det som du tycker alliansen gjort, enligt dina utsagor klassat som possitivt, där finns dina ”lögner” .

    Tyvärr kan jag inte räkna upp alla – jag har bara 600 tecken till mitt förfogande – men läsarna och du kan bläddra tillbaka och läsa dina bloggar!

  3. björn lindberg

    Denna förbannade stupstocksregel i sjukförsäkringen

    Från den lilla människa (Aftonbladet)
    Min barndomsväns mamma tog livet av sig häromåret. Hon mådde inte bra efter alla dessa tvister som hon hade med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att göra. Hon hoppade ner framför ett tåg. Tårarna strilar nedför kinden när jag skriver detta. Nu kanske några kan förstå vad Alliansen har skapat?! Jag vill heller inte leva i detta Ta från de fattiga och ge till de rika. Jag önskar jag var Robin Hood, men det är jag inte.
    En stackare som blev drabbad av stupstocksregeln i sjukförsäkringen

    Fakta mer än 50 000 kommer att bli utförsäkrade med en besparing på 22 miljarder
    Så slutsatsen blir att alliansen gör allt för att sänka skatten för de rika på andras olycka, en som dagligen hjälper dessa människor och ser konsekvensen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.