10 miljarder mer

Ett glädjande besked till alla kommuner och landsting. Prognosen för skatteintäkterna 2011 har bedömts öka med 10 miljarder sedan bara förra veckan, enligt kommunminister Mats Odell (kd).

Detta beror på att hjulen så sakteliga börjar snurra Sveriges väg igen. BNP:s utveckling skrivs upp och därmed också skatteintäkterna för kommuner och landsting.

Ser att Lennart Holmlund (s) på sin blogg inte insett hur vi tillsammans i vårt land med rätt skattepolitik kan öka våra gemensamma resurser. Han tror att allt är ett nollsummespel.

Sverige har som land klarat den finansiella krisen bäst tack vare rätt åtgärder även på skatteområdet. Statsskulden i Sverige är 45 % av BNP medan den i euroländerna är uppe i ett snitt på 85% av BNP.

Att ett kommunalråd som leder en av Sveriges största kommuner är så kapitalt okunnig om nationalekonomiska fundament är skrämmande.

Jobbskatteavdraget som mest gynnat de med låga- och medelinkomster har ju hållit uppe den inhemska köpkraften till nytta för både jobben och tillväxten.

Med Holmlunds politik hade ju den inhemska konsumtionen drastiskt förämrats och lett till högre arbetslöshet och sämre tillväxt.

Universitetet kanske har plats över på nationalekonomisk grundkurs Lennart.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Sven

    Har du redan fått plats där?

    Skulle du inte kunna ”fixa” in alliansregeringen på den också?

    Eller fortsätter ni som vanligt ert mantra ”sänk skatten till våra väljare de som redan har det bra så löser sig allt”.

    Ni i högerparterna vill förändra samhället till att bli ”kallt och hårt” egoismen frodas i allt det ni gör!

  2. Per-Ola Moström

    Vetenskapliga erfarenheter från USA som bedrivit skattesänkningspolitiken visar att effekten är mycket marginell – endast 10 procent!

    Det är en MYT att nya jobb skapats! Var är dom i Sverige? Var är fabriksskorstenarna?

    Läs mer här: http://blogg.vk.se/pom/2010/01/03/myten-om-jobbskatteavdragets-effekter-1-151783

    Arbetslösheten fortsätter att öka. Vi har blivit 288000 fler i Sverige sen 2006 men jobben har endast ökat med 100000 när den borde ha ökat 210 000 med 73% sysselsättningsgrad.

    Industrier monteras ner o flyttas utomlands och Ni ser bara på hur vårt land töms på arbetsplatser!

  3. TS

    Anders Sellström,
    Jag har inte sett till röken av någon sådan nyligen utförd analys. Är det uppgifter från finansdepartementet, så anvisa gärna källan (inte Odell) så att underlaget kan granskas.
    Från SKL, KI och Regeringen har nämligen inte ett knäpp hörts. Med tanke på prognoserna för 2011-2012 (och pågående budgetarbete) är det oerhört viktigt att ha rätt underlag i dagsläget. Underskott på 10-18 miljarder för kommuner och landsting 2011 (SKL dec 09)kräver en balansering efter de hårda besparingar och nedskärningar som utförts under 2009.

  4. Oberoende på annat vis

    Pom-pom. Det är sällan sysselsättningsgraden är dryga 70% bland barn upp till fyra. Även bland nyinvandrade. Det har tillkommit få färdigutbildade 30-åringar bland de 288 000. Hur tänkte du?

  5. Vidar

    Anders Sellström, Mats Odell är väl partikamrat till dig?

    Han är nog inte någon ”sanningssägare” sådana finns inte många i ditt parti.

    Många lögner (kanske vita) sprids från ert centrala håll och används bland annat i dina bloggar!

  6. Anders Sellström

    Svar till Vidar (2010-02-01 14:57)
    Vidar, du är ju inte ute för att diskutera. Om du påstår att allt jag säger är lögn så varför då diskutera med mig?

    Att finansdepartementet har en ny prognos på skatteintäkterna 2011 och fömedlas av Mats Odell i offentliga sammanhang påstår du är lögn. Nej inte seriöst Vidar och därför är detta mitt sista svar på dina kommentarer.

    Tidgare beräknades arbetslösheten bli uppemot 12%. Nu tros den inte passera 10%. BNP tillväxten ökar mer än man trodde tidigare. Det påverkar positivt kommuner och landstings skatteintäkter.

  7. Vidar

    Anders jag vill inte diskutera med dig – jag vill bara att de som läser din blogg skall veta hur du ”far fram med sanningen” och därför inte skall rösta på dig eller alliansen.

    Jag kommer under tiden fram till valet ”bevaka” allt du skriver och ge min syn på det du påstår.

    Mats Odell är för mig inte trovärdig – lika som hela alliansregeringen – högerpartister som vill göra Sverige mer egoistiskt är en företelse enligt mig att bekämpa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.