Inte bli rik via lön

Tre forskare har genomlyst möjligheterna att skapa sig någon förmögenhet i Sverige.

De konstaterar att det är omöjligt att via en lönekarriär lyckas med detta. Det måste ske i princip via arv eller lyckade investeringar i rätt tid.

Sverige och Danmark är de länder som efter skatt har den mest jämlika inkomstfördelningen i världen. Hela den breda medelklassen är ihoptryckt i ett smalt inkomstspann.

Hela 40 % av befolkningen har ingen eller negativ nettoförmögenhet. En procent av befolkningen är dock riktigt rika. De äger 20 % av den samlade förmögenhetsmassan.

Slutsatsen är att sambandet mellan inkomst och förmögenhet inte finns i Sverige. Ska du kunna samla ihop ett kapital krävs andra åtgärder och förutsättningar än via inkomsten.

Är det rättvist?

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. leif

    Efter att alliansen tagit över makten så blev jag tvungen att gå ner nästan 15% i lön för att få behålla jobbet. Tack alliansen, jag kommer då inte bli rik på eran politik.

  2. Anders Sellström

    Svar till leif (2010-02-09 09:18)
    Tråkigt med lönen men allvarligt…inte kan det vara Alliansens fel att du fått gå ner i lön för att det företag du jobbar åt inte får sälja på världsmarknaden pga den globala krisen?
    Förklara den logiken för mig?

  3. Pelle

    Anders, det är väl dags med en ”Stenmarkare” som kommentar på din blogg.

    ”He ä´ int lönt att förklara för den som int förstår”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.