Timkostnaden i fullmäktige

En del har undrat över hur man räknar ut kostnaden för varje parti i fullmäktige med anledning av min blogg igår.

Jo, det är tämligen enkelt. Talartiden för varje person i talarstolen har gåtts igenom för hela 2009. Varje minut är registrerad och sedan är det enkelt att räkna ut vad varje minut kostar för att samla ett helt kommunfullmäktige.

När detta är gjort kan man se exakt vad varje talares årskostnad är utifrån den tid han/hon tar i anspråk.

Oftast är det min erfarenhet att den som talar längst också har förberett sig sämst och har svårt att fokusera på vad den vill ha sagt. Långpratare hindrar också andra från att vilja gå upp i talarstolen.

Nedan finns en bild på vilka 20 som pratar mest. Rödmarkerade staplar tillhör vänstersidan i fullmäktige och blåmarkerade staplar tillhör alliansen. Analys och tolkning står ni själva för.

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Ok,då förstår jag, är det i någon i kommunen då som sitter och räknar ut detta?

    Men tror du inte att t ex Holmlund har mest talartid för att han är kommunens ordförande samt representerar det största partiet? Skulle det vara bättre om han vägrar svara för att få ner kostnaderna?

    Man kan ju samtidigt säga att du är mycket dyrare än Holmlund eftersom han representerar nästan 4 gånger så många väljare än vad du gör eller hur?

    Skrattretande hur populistiska Ni politiker, inom både Alliansen och de rödgröna är.

    Sen en fråga, varför ska politiker ha bättre arbetslöshetsersättning än vanligt folk

  2. Lennart

    Jag läser dina siffror som en kul grej, snarare än en vederhäftig tanke – hoppas jag har rätt!? Men dina siffror ger i sin exakthet nästan sken av att vara vetenskapliga…

    Är den som är billigast mest effektiv? Är i så fall den som inte säger ett skvatt ett föredöme enligt din matematik?

    Viktigare än allt annat måste väl ändå vara vad som sägs!? Och hur det sägs!? Långpratare kan vara hörvärda och kortpratare borde ibland hålla tyst… och ibland är det precis tvärtom…

  3. Anders Sellström

    Svar till Lennart (2010-06-01 22:04)
    Hej Lennart.
    Självklart är det en kul grej men samtidigt ger det oss alla något att grunna på.
    Demokrati kostar och ska få kosta. Allt annat vore vansinnigt. Att kommunalrådet Holmlund leder talarligan är ganska självklart eftersom han är kommunens högste företrädare och får stå i skottgluggen när alla andra partier skjuter in sig så att säga. Däremot kan man fundera varför en del tar upp en väsentlig tid i talarstolen och inte andra? Varför talar politiker till vänster på skalan betydligt längre än alliansens företrädare? Nåt att grunna på.

  4. LeBe

    Hur blir det om man ser utifrån talartid/krona, då blir den som talar minst dyrast…eller jag tänker sitta och få arvode/förlorad arbetsförtjkänst och va tyst.. oändligt betalt per inägg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.