Bra med vinst!

"Både i det lilla och i det stora är vinstmöjlighet bättre för patienterna. Det borgar inte bara för mer effektivitet. Det möjliggör också nya investeringar i vården, liksom det har gjort på skolans område. På sikt förbättras också vården eftersom konkurrens och mångfald leder till en mer dynamisk utveckling av nya lösningar".

Citatet är hämtat ur en alldeles utmärkt artikel i Newsmill skriven av kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Den handlar om synen på vinst inom den offentliga sektorn. Ska företag och föreningar som levererar skolundervisning och vård få gå med vinst?

Ska NCC eller SKANSKA fortsatt få göra vinst på skattemedel när de bygger hus och vägar åt kommunen eller landstinget?

Göran Hägglund fortsätter:

"Genom att utesluta möjligheten att ett företag eller en enskilt praktiserande vårdgivare faktiskt har förmåga att hitta nya sätt att bedriva vården – som i praktiken kan innebära kortare väntetider för patienten och högre kvalitet – utesluter socialdemokraterna också en fantastisk möjlighet att få en bättre och mer effektiv vård genom mångfald".

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Manne N

    Kan det vara så att det är bra om ett företag får bygga fler vägar åt samma kund. Men det är dåligt om en kund behöver mer vård i stället för mindre.

    Marknadslogiken säger att ett företag endast har ansvar mot sina ägare. Jag vill för min del inte vårdas av någon som tjänar mer pengar ju sjukare jag blir. I en offentlig ekonomi försöker vi finna effektivare lösningar. Om vi sparar pengar på effektivare lösningar så kan vi återföra pengarna till verksamheten och skapa ännu bättre vård. Eller i bästa fall sänka skatterna, i stället för att stoppa dom i utländska ägares fickor.

  2. lf

    En sån sanslös blogg.För att direktörerna i privata företag tar ut miljonvinster skall vården bli bättre.
    Du sopar med några rader bort en sjukvårdspersonal som har gjort Sverige till ett mönsterland och med sitt engagemang varit ett föredöme.
    Att du jämför NCC och Skanska som byggföretag är ju som att jämföra äpplen och päron.Vem av dom bedriver sjukdomsverksamhet. Sellström du måste på väg bort från politiken,tillsammas med din partiledare.

  3. Anders Sellström

    Svar till lf (2010-08-23 20:25)
    Den som inte vill förstå eller kan förstå poängen med konkurrens lönar det sig inte att förklara något för.

    Skulle NCC vara lika duktiga på att bygga till det pris och kvalitet man gör idag om inte andra byggbolag konkurrerat med dom? Vad är det som gör att detta inte är applicerbart på alla typer av produktion oavsett om det gäller varor eller tjänster?

  4. Anders Sellström

    Svar till Manne N (2010-08-18 10:39)
    Marnadslogiken säger att om jag inte har kunder som vill handla av mig dör mitt företag blixtsnabbt. Om jag inte levererar det som kunden vill ha är jag snart utan intäkter. Det är markandens logik. Ingen köper SAAB om SAAB gör dåliga bilar. Ingen går till den frisör som klipper dåligt eller är otrevlig. Ingen väljer den tandläkare som inte är dektig och tillmötesgående mot mig som kund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.