Utförsåkning är också friskvård

Har lagt en motion i riksdagen om att även utförsåkning ska vara en avdragsgill friskvårdskostnad.

Man kan bowla, kostrådgiva eller utöva gigong skattefritt enligt skatteverkets regelverk. Man kan åka längdskidor och träna på gym. Men man får inte åka utför som avdragsgill friskvård.

Utförsåkning platsar väldigt bra under friskvårdsbegreppet som kräver att aktiviteten ska falla under begreppet ”av mindre värde”. Ett årskort på en slalomanläggning är i de allra flesta fall billigare än ett årskort på ett gym.
 
De finns kanske dom som betraktar utförsåkning som en aktivitet som inte ska ingå i begreppet friskvård men de har nog heller aldrig stått på ett par skidor i en slalombacke.
Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Rabbe Sjöberg

    Hej Anders! Det är svårt det där med nya sk friskvårdsaktiviteter. Lika självklart som utförsåkning är ridning, som inte längre är någon, vad de röda tidigare kallade överklassport. Jag stöder helt din motion om även ridningwen får vara en avdragsgill motionsakttivitet.

  2. Pelle

    Anders du glömde den sport som är mest nyttig för hälsan nämligen golf i din motion!

    En utredning gjort på Karolinska Sjukhuset 2008 så lever en golfare 5 år längre (och bättre) än en icke golfare, utredningen finns på KI hemsida.

    Att golf sedan är den näst billigaste idrotten efter gymnastik att hålla på med för ungdomar enligt RF gör din ”glömska” ännu allvarligare, formulera om motionen direkt!

  3. Anders Sellström

    Svar till Rabbe Sjöberg (2010-10-28 10:58)
    Hej Rabbe!
    Håller med i sak angående ridning. Problemet är att avgifterna är så höga inom den sporten att de inte uppfyller kriteriet ”mindre värde”. Utförsåkningen klarar detta kriterium.

  4. Anders Sellström

    Svar till Pelle (2010-10-28 11:49)
    Hej Pelle!
    Golfen är en bra friskvård. Jag är dock osäker på om ett årskort på en golfbana klarar kriteriet ”mindre värde”. Å andra sidan, väcker min motion ett gillande kommer med största sannolikhet också golf och andra aktiviteter att synas i sömmarna. Det gäller att få upp dörren på glänt först innan fler saker kan komma upp på bordet. Lite taktik från min sida 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.