Skolinspektionens roll

Vilken roll har skolinspektionen kan man undra?

Att skolinspektionen ska följa upp det regelverk som gäller för skolan i Sverige är ju en självklarhet. Men inom dessa ramar är det ju upp till varje skola att avgöra hur målen i läroplanen ska uppfyllas.

Med anledning av skolinspektionens snabba uttalanden om Gideoniternas utdelning av fickbiblar till de elever som vill ha en sådan börjar jag undra vad deras roll är.

Ska skolinspektionen hädanefter börja vara åsiktspolis. Exakt vilka organisationer och människor ska få besöka landets skolor? Vilka människor får beträda skolområdena? Vilka aktiviteter är godkända och vilka är inte det? Vilka "sponsorer" är godkända och vilka är inte det? Får jag som kristdemokratisk riksdagsledemot berätta om riksdagens arbete i en klass eller anser skolinspektionen det vara oneutralt?

Rektor ansvarar i respektive skola för vad som ska gälla inom ramen för de lagar vi har. Barnen/eleverna ska rustas för livet och vuxenvärlden utanför skolväggarna. Hur ska det gå till om skolan ska "skydda" ekleverna från allt "otäckt" utanför väggarna och vem ska avgöra vad som är "otäckt" och inte?

Det självklara svaret är rektorn på respektive skola. Det blir orimligt att ha någon annan ordning. Den "värdelösa skolan" finns inte.

2 kommentarer

  1. Fredrik

    Jag vet inte direkt om man ”rustas för livet” av att få en bibel? Den åsikten får väl stå för dig i din roll som Kristdemokrat. Skolan ska vara fri från vuxna som vill tvinga på barn åsikter eller värderingar dom inte själva valt. Din åsikt att en rektor ska ha det slutgiltiga ansvaret kan jag väl köpa, så länge man följer läroplanens intentioner. Men glöm inte Anders, att världen består av mer människor än Kristdemokrater och framförallt en hel del människor av annan religions-tillhörighet.Eller människor som är ateister. Man kan ju vara lite ödmjuk kring detta faktum, eller hur?

  2. Anders Sellström

    Svar till Fredrik (2010-11-22 11:58)
    Min poäng är att det är upp till varje rektor att bedöma vem som ska besöka skolan ocj på vilket sätt detta görs inom ramen för skollagen. Skolinspektionen ska inte vara åsiktspolis. Vill vi ha en sådan skola? Självklart inte anser jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.