Ta ansvar vid upphandling av griskött

Idag lämnade jag in en interpellation till kommunfullmäktige i Umeå.
 
Upphandling av animaliska produkter måste ske med krav på etisk djurhållning, både för att säkerställa att vi kan ha en fortsatt bra djurhållning i Sverige och att vi kan garantera etiskt producerade varor på våra skolbarns mattallrikar.
 
Vilket ansvar tar kommunalrådet, Lennart Holmlund (s), för att förfrågningsunderlaget inför upphandling av animaliska produkter utformas på ett sådant sätt att etisk djurhållning säkerställs från de producenter som kommunen upphandlar från?
 
 
På grund av den höga svenska standarden gällande etisk djurhållning så blir priset för svenskt griskött förstås något högre än för exempelvis tyskt. Om ingen hänsyn tas till djurskyddet när upphandlingen sker så vinner förstås grossisten som levererar utländskt griskött och svenska producenter straffas på det sättet för sin etiska djurhållning.
 
I ljuset av den tyska köttinvasionen vi nu får erfara, är det mycket som tyder på att fältet idag tillhör grossisterna i striden om ett moraliskt försvarbart tallriksinnehåll för våra skolbarn.
 
Umeå kommun måste ta sitt ansvar och sätta ribban betydligt högre. Det går med dagens upphandlingslagstiftning att komma betydlig längre än vad som sker. Det finns ingen ursäkt för kommunen att huka för risken om överklaganden. Kommunerna har full rätt och stöd av Miljöstyrningsrådet i att anlägga en högre ambitionsnivå.
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Nu skriver du om upphandling av griskött just till Umeå kommun. Men detta borde ju gälla överallt. Inte bara i Umeå. Och dessutom måste vi, alla kunder, tänka till också.

  2. Anders Sellström

    Svar till Christine Svensson (2011-03-16 16:33)
    Hej Christine.
    Visst har du rätt. Jag har också debatterat detta i riksdagen. Lyft frågan i en debattartiklel på SvD.se. Nu sätter jag tryck i min egen kommun där jag just har möjlighet att interpellera i frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.