Centerstormen leder till ny inre balans

Att det blåser en del i Centerpartiet just nu är bara naturligt. Alla former av gemenskaper oavsett om det gäller föreningar, familjer eller partier måste alltid finna sin inre balanspunkt för att fungera väl.

När balansen i en gemenskap förändras skapar det en del turbulens innan en ny balanspunkt uppnås. Det är naturligt, det hör relationer och gemenskaper till och det är inget att vara rädd för även om det kan kännas obehagligt ett tag.

Alla politiska partier går igenom detta med jämna (eller ojämna) mellanrum. Att sopa saker under mattan är ju det sämsta, upp på bordet med det bara och ta tag i obalanserna. Våga se problemen i vitögat som man brukar säga.

Centerpartiet har nu genom sitt idéprogram faktiskt synliggjort och lyft fram sitt partis obalanser. Inget fel i det. Vad som dock alltid är viktigt när man tillsammans ska söka sig till en ny balanspunkt är på vilket sätt det görs. Det är avgörande för ett resultat i dur eller moll.

Att som en del måla in sig i ett hörn genom tvärsäkra uttalanden eller ultimata krav skapar bara låsningar och möjliggör inga kompromisser. Då slutar det med att vissa utropar sig som vinnare och andra ses som enbart förlorare.

Demokratin är suverän i den del det handlar om att formellt komma fram till ett beslut och därmed sätta punkt i en sakfråga eller politisk inriktning. Den är dock sämre på att hantera känslor som uppkommer före under och efter att ett beslut är fattat även om det är demokratiskt korrekt. I det läget är det ytterst avgörande att varje person rannsakar sig själv och accepterar fattade beslut. Om inte blir den nya balanspunkten kortvarig och nya fajter blossar upp.

Centerstormen kommer definitivt att leda till att en ny inre balans för partiet intas. Hanteras processen rätt på vägen kommer ett mer sammansvetsat och harmoniskt parti att se ljuset efter deras stämma i mars. Om inte kommer det snart att börja koka under ytan igen i syfte att partiet ska inta en ny balanspunkt.

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna är ju två partier som inte alltför länge sedan genomgått denna process.

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Det stora problemet som visade sig i samband med att Centerns idéprogram blev känt är att höga centerpartister på ledande poster inom partiet faktiskt vill att vi ska införa månggifte och slopad arvsrätt i Sverige. Kommer dessa ledande politiker tänka annorlunda bara för att partipiskan viner över deras ryggar, eller kommer de bida sin tid och jobba för dessa frågorna i skymundan?

    Det är det skrämmande!

    I och med idéprogrammet antar Centern en tydlig brun färg. Har vi verkligen plats för dessa facistiska partier i Sverige? Jag tycker inte det, och förhoppningsvis håller väljarna med efter 2014.

    Om inte, så blir det intressant att se hur Reinfeldt ska kunna hålla två facistiska partier glada på samma gång.

    Nä, Centerns har spelat ut sin rätt inom svensk politik.

  2. Anders Sellström

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-01-11 12:48)
    Ger min syn som kommentar på din kommentar på hur program i ett parti tas fram utan att därför försvara Centerpartiet.

    Visst är det så att de som stått bakom förslaget till idéprogram också borde stå upp för det förslaget hela vägen till beslut fattas på stämman. Annars vore det konstigt. Å andra sidan är ju deras roll också att medverka till en bra helhet för ett parti.

    Som programskrivare måste man ju även ha örona mot marken för att känna av om en del förslag är gångbara att lansera överhuvudtaget. Här kanske det brustit en del. Men som sagt….de som stått bakom programmet har nog målat in sig i ett hörn. Ska bli intressant att se vilken nödutgång de kommer att använda 🙂

  3. Gustav

    Jag tror att det här blir Centerns undergång (som riksdagsparti). Annie Lööf har tydligt visat att hon saknar kontakt med ”verklighetens folk (herr/fru svensson)”.

    För folk i gemen är nog månggifte lika främmande som sharialagar. Det kommer heller icke bli lätt att hålla sig kvar m.h.a stödröster, då dessa ska delas på 2 partier (C + KD). Lägg därtill Sverigedemokraternas populäritet bland allmänborgerliga väljare så förstår ni att läget är prekärt.

    2014 blir ett spännande år. Hur det går i riksdags/EU-valet får framtiden utvisa.

  4. lf

    Ja,centerstormen uttalas av en politiker som själv är ute på svag is.
    Denna svaga is leder till att KD och Centern försvinner på de den politiska kartan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.