AF + FK = SANT!

Sjukförsäkringen har nog alla levande personer i vårt land en åsikt om. Så har det alltid varit och så kommer det nog att förbli.

Sjukförsäkringen är viktig och ett av våra fundament i vår välfärd. Då gäller det att hela tiden finna lösningar som minskar risken för att människor hamnar mellan stolarna eller får en felaktig bedömning.

Jag är övertygad om att dagens system med tidsfrister och ökat rehabiliteringsansvar i grunden är rätt. Sjukförsäkringen är en försäkring och ska så vara. Målet är att få så många sjukskrivna tillbakas till arbete så fort som möjligt. Dock gäller det att hela tiden förbättra och undanröja sådana systematiska fel som kan uppstå.

I den delen är det glädjande att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen nu tar itu med problematiken att de i samma ärende kan göra olika bedömningar. Det ska inte vara så att Arbetsförmedlingen tycker att någon är för sjuk för att arbeta medan Försäkringskassan anser att samma person är för frisk för att vara sjuk. Myndigheterna ska tala samma språk i dessa fall.

Oavsett gäller att alla som kan arbeta ska stå till arbetsmarkandens förfogande och de som är för sjuka för att arbeta ska vara kvar i sjukföräkringen. Det kan nog alla hålla med om. Men när beslut ska fattas av enskilda tjänstemän bygger det till syvende och sist på deras avvägning när det inte är helt uppenbart vad som ska gälla.

Här finns det fortsatt en del att göra fastän det hänt mycket positivt, generellt sett, under senare tid.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Leif

    Det blinda personer som du och resten av borgarna inte ser är att människor skickas till arbete trots att dom inte har något där att göra.

    Sen att du har någon vision att det är något annat är beklämmande, du har en position som borde göra att du ser mer klarsynt på det. ta ett steg ut i verkligheten och lukta på skiten som ni infört.

    Precis alla som säger att sjukförsäkringen blivit bättre sen ni tog över, har ingen, INGEN förankring i verkligheten. Bedrövligt och du som Kristen skall ju värna för dom svaga. Pärleporten är nog stängd när du kommer dit!

  2. Anders Sellström

    Svar till Leif (2013-01-14 12:27)
    Tråkigt att du upplever sjukförsäkringen på det sättet.
    Tro mig men jag har fått mig tillhanda många upplevda erfarenheter av nuvarande och den förra sjukförsäkringen.

    De allra flesta är nöjda med tingens ordning. Några känner sig missförstådda och felaktigt hanterade. En del exempel på detta har vi synat får att ha på fötter om felaktiga bedömningar är gjorda eller inte. Oftast är bedömningarna riktiga även om den enskilde inte accepterar detta.

    Sen finns det några som hamnar mellan stolarna. Inga system är tyvärr heltäckande. Där försöker vi hela tiden förbättra och förändra för att förhindra att någon överhuvudtaget ramlar mellan stolarna. Ett exempel på detta är det nu AF och FK gemensamt gör.

    Sen vem som kommer in genom Pärleporten eller inte är nog varken du eller jag rätt person att bedöma.

    Vänligen!

  3. Leif

    Skönt att läsa borgarnas egen propagandatidning vk skriva om hur sjuka och arbetslösa förnedras. Jo det här fungerar bra, eller hur Sellström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.