Skifferolja och skiffergas

Nu får vi läsa om att USA snart kan vara självförsörjande på olja och t o m kan börja exportera till andra länder. Redan har gaspriset sjunkit med 90 % i USA. Allt handlar om möjligheten att kunna utvinna gas och olja från skiffer.

Det talas om stora fyndigheter i USA och Kanada och det talas om hur detta kommer att påverka världsmarknadspriset. Även Kina sitter på stora skiffertillgångar.

Detta kommer att påverka världsekonomin och detta kommer att påverka miljön. Har förstått att processen för att ta fram olja ur skiffer är en inte alldeles ren process. Oljepriset har en stark koppling till den världsekonomiska utvecklingen. Tyvärr ska vi väl tillägga eftersom det är en ändlig resurs.

Oavsett vad vi anser om utvinningen av olja och gas ur skiffer kommer det att påverka oss i en eller annan form. Det kommer att rita om oljeproduktionskartan i vår värld. Det i sin tur kommer att ändra en del maktbalanser. Oljan och tillgången till den och var den tillgången finns är fortfarande en maktfaktor.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. FB

    Att utvinna skiffergas är en ytterst energikrävande, riskfylld och smutsig process. Att ens prata om detta som en möjlighet år 2013 är att se som ett steg bakåt. Det är dags att börja rikta in oss mot ett mer hållbart samhälle och en hållbar värld. Om du tycker det låter intressant med att utvinning ur skiffer tycker jag du ska börja med att ta reda på mer om skiffer och själva utvinningsprocessen.

  2. Anders Sellström

    Svar till FB (2013-01-16 14:05)
    Hej FB!
    Mitt inlägg var inte en uppmuntran till detta. Jag konstaterade bara vad detta kommer att medföra för konsekvenser. Håller med dig att detta är en smutsig process och kostnaden för att ta fram olja ur skiffer ligger på ca 75 dollar fatet. Med ett världsmarknadspris som idag ligger på drygt 100 dollar fatet blir det ju lönsamt. Men som sagt, miljömässigt är detta inte rätt väg att gå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.