Barnfattigdomen och begreppen

Tycker det är bra att vi sakta men säkert kan beröra pudelns kärna vad gäller ekonomisk utsatthet och ren fattigdom. I Sverige ska ingen behöva leva utan mat och kläder och det mest livsnödvändiga. Därför har vi försörjningsstödet som den sista utposten i välfärden. Det ekonomiska golvet för alla i vårt land.

Det som senaste tiden diskuterats är den relativa fattigdomen. Den når man när inkomsten ligger under 60% av medianinkomsten i ett land.

Om inkomsterna stiger för alla i Sverige men mer för de de som tjänar mest, ökar spannet mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst. Trots att alla har fått högre inkomster om än med olika belopp ökar den relativa fattigdomen. Är det bra eller dåligt? Till saken hör att vi har de lägsta inkomstskillnaderna i västvärlden.

Om vi minskar antalet av de som tjänar mest sjunker den relativa fattigdomen. Innebär dock ingen ekonomisk förändring för de med de lägsta inkomsterna men den relativa fattigdomen minskar.

Vi kan alltså jaga de rika och göra det mer jämndåligt för alla och uppnå målet minskad relativ fattigdom. En del vill se det scenariot. Jag ser det dock viktigare att bekämpa fattigdomen än rikedomen av den anledningen att vi behöver även de rika i den kampen. Vi behöver människor som investerar i vårt land och som skapar arbeten och jobb. Det genererar välfärd för alla och speciellt de mest utsatta.

Jag ser fram mot en debatt som inte bara handlar om begrepp och siffror utan hur vi i realiteten kan hjälpa de mest utsatta i vårt samhälle. Hur får vi så många som möjligt att stå på egna ben och inte vara beroende av försörjningsstöd? Det är en viktigare fråga än antalet relativa fattiga.

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. stefan

    I det här fallet känns uttrycket ”Herregud!” högst relevant. Man undrar om du läst igenom det du skrivit!?

    ”Om inkomsterna stiger för alla i Sverige men mer för de de som tjänar mest, ökar spannet mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst. Trots att alla har fått högre inkomster om än med olika belopp ökar den relativa fattigdomen. Är det bra eller dåligt?”
    Behöver jag ens svara på det? Varför ställer du överhuvudtaget frågan?

    ”Om vi minskar antalet av de som tjänar mest sjunker den relativa fattigdomen. Innebär dock ingen ekonomisk förändring för de med de lägsta inkomsterna men den relativa fattigdomen minskar.”
    Ett i sig närmast obegripligt uttalande. ”Minska antalet av de som tjänar mest”!? VEM har sagt det? Och HUR skulle det ske. Tja, du nämner ju ett alternativ (som jag btw inte stöder) i din nästa mening:

    ”Vi kan alltså jaga de rika och göra det mer jämndåligt för alla och uppnå målet minskad relativ fattigdom. En del vill se det scenariot.”
    Vilken del vill det? Kvalificerat struntprat! Visserligen tycker jag att även de som tjänar mest ska betala t.ex lika mycket i skatt som oss andra (Jag menar att sådant som nolltaxering ska förbjudas) Men att jaga dem!? Nääää….
    Det JAG vill, tillsammans med övriga (S), är att förbättra för de med sämst inkomst – vilket ju även du verkar göra! Du säger ju: ”Jag ser det dock viktigare att bekämpa fattigdomen än rikedomen….”
    Ja men GÖR DET DÅ!!!! Vad hindrar??? Jag kan ge dig svaret ifall du inte har det själv – ALLIANSEN!
    Ni gör ju hela tiden tvärt emot!
    Frågan du ställer i det sista stycket tänker jag inte ens försöka svara på. Inte så länge ni kör FAS 3 och inte verkar förstå hur idiotiskt hela detta ”projekt” är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.