Riskera kapital – Riskkapital

Denna krönika har jag i tidningen Västerbottningen. Ni som inte har tillgång till den kan få läsa den nedan.

Riskkapital och riskkapitalister har under senare tid fått en negativ klang över sig. Speciellt i debatten om vår välfärd är det många som, med lite olika motiv, försöker sätta bilden att det är en ljusskygg verksamhet som pågår. I samma veva har begreppet vinst också hamnat i dålig dager. Som om vinst vore en ond företeelse i sig och dess motsats förlust skulle vara något finare. Vem vill höra uttalanden som: "Vi hör hemma inom välfärden för vår verksamhet går alltid med förlust"?

Om de två företeelserna, vinst och riskkapital, förekommer tillsammans anser en del att då är det fara å färde. Två onda drivkrafter som överhuvudtaget inte får samverka med varandra. Samtidigt skriker innovatörer, företagare, företagsinkubatorer och företagsutvecklare runt om i vårt land efter riskvilligt kapital.

 
De har idéer som behöver prövas i verkligheten. De har innovationer som kan generera nya arbetstillfällen. De vill få ut nya produkter och tjänster på en marknad men saknar riskvilligt kapital för att lyckas. Hur kan det bli så fel?

Eftersom känsloargumentation på kort sikt oftast vinner över logisk argumentation har de som är emot alternativa driftsformer i välfärden i detta hittat en perfekt ingång. Riskkapitalister som gör vinster på vårdnaden av din och min mamma, pappa, farmor eller morfar skapar en känsla av motvilja. Tanken att vinst bara kan skapas om man fuskar med omvårdnaden har skickligt placerats ut. Inget kan vara mer felaktigt.

 
Faktum är ju att överallt gäller det omvända. Genom bra kvalitet, bra rutiner och välskötta företag skapas vinst. Förlust skapas i dåligt skötta företag med låg kvalitet där ineffektivitet och dåligt ledarskap går hand i hand. Värdet i företag som levererar dålig verksamhet minskar också snabbt. Med andra ord är en dålig och undermålig verksamhet det sista ett företag vill förknippas med. Det är dålig business helt enkelt.

De som placerar sitt kapital i nya branscher gör det i syfte att på sikt få något tillbaka. Ju bättre dom är på att förädla det dom satsar pengarna i desto större kan avkastningen på placerat kapital bli. Att göra det omvända är helt enkelt ologiskt och att kasta placerade pengar i sjön.

Att NCC, Skanska, läkemedelsföretag, dataföretag, etc gör vinster på skattepengar är inget nytt och inget som i allmänhet skapar negativa känslor. Det är något vi tar för givet. Att kommuner och landsting köper tjänster av IT-bolag med mångmiljonbelopp varje år skapar inga rubriker. Inte heller dessa bolags vinster. Här är det fokus på den service som erbjuds och inget annat.

 
När tjänster i betydligt mindre omfattning köps från vårdföretag fokuseras det på vilken vinst som uppkommer istället för vad som levereras. Inte för inte att man funderar om det har att göra med manliga och kvinnliga arbeten.

På ena sidan står alltså en grupp och ondgör sig över riskkapitalister och vinster i välfärden. På andra sidan står (ibland samma) kommunalråd och näringslivsföreträdare och ropar efter riskkapitalister som vill placera sina vinster och sitt kapital i just deras kommun. För att skapa tillväxt med fler arbetstillfällen som följd. Det ger i sin tur ökade skatteintäkter och förbättrad välfärd.

 
Paradoxen kan inte bli tydligare.
Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Och hur gör privata vinstdrivande vårdföretag för att få vinst? Jo, de minskar bemanningen så mycket som möjligt. Att löner och andra villkor är sämre i den privata branschen är välkänt dessutom. På ett sätt hoppas jag att jag nångång arbetar privat igen; det ska bli mig ett sant nöje att vara whistleblower när ett företag beter sig illa, helt egalt om jag förlorar jobbet. Företag som beter sig illa, typ Carema, ska aldrig någonsin komma undan granskning.

  2. Utflyttad norrlänning

    Det finns säkert många lyckade fall där alla inblandade har fått en vinna-vinna situation. Men blanda helst inte ihop riskkapitalister som bara vill göra ”snabba cash” med dem som vill bedriva ett sunt företagande. Anser att det är skillnad på vinster och VINSTER speciellt när de kommer från i några uppmärksammade fall där politiker snarare sålt av fastigheter och monopol av ideologiska syften än att värna de värden som existerade i fastigheter, vården och omsorgen som byggts upp genom åren.

    Tycker det är oroväckande att de fall där miljonvinster getts till riskkapitalister nu verkar bagateliseras. Om även bygg, läkemedel, IT-bolag och andra service företag tar ut oproportioneligt mycket betalt för sin verksamhet (service) eller inte gett den service som krävts så är naturligtvis inte heller detta acceptabelt och det är ännu mer anmärkningsvärt att det fått fortgå år efter år.

    Förtroendevalda är just i förtroende valda för att de ska reagera och agera när något inte är sunt etiskt, ekonomiskt och miljömässigt. Om de inte är kompetenta att sköta affärer själva så bör de förstå att ta in professionell hjälp så att skandaler förhindras och affärer kan ske på professionell basis. Egenföretagare och riskkapitalister är välkomna för att skapa ett sunt föetagsklimat. Därmed inte sagt att alla statliga bolag är sådana. Har sett alltför många dåliga affärer i småkommuner där man trott att försäljning av statlig eller kommunal egendom skulle bli en god affär, men där riskhantering och professionella analyserer, överenskommelser och affärskontrakt brustit. Mer ekonomisk kunskap är ofta önskvärd bland kommunala landstings politiker i deras vardag och i deras beslut.

  3. Åsiktsmaskinen

    Tänk att ingen borgerlig politiker ännu har kunnat svara på frågan varför det är så viktigt för er att ofantliga summor av våra gemensamma pengar helt oskattat skeppas ut till skatteparadis utomlands.

    Varför är det så viktigt för dig Anders?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.