Hälsa och jämlikhet

DN-debatt kan man idag läsa om att högskoleutbildade lever längre. Ju mer utbildning verkar höra ihop med ju mer koll på ditt leverna. Skillnaden i livslängd mellan enbart gymnasieutbildade och högskoleutbildade är nu 2 år till förmån för den senare skaran

Författarna bakom artikeln skriver vidare att denna utveckling måste bromsas. Bromsas är väl fel ordval. Vi ska inte bromsa utvecklingen till ett hälsosammare liv för de som lyckas med den bedriften.

Däremot ska vi ska vi fundera en hel del kring vilka faktorer som påverkar att inte fler väljer ett hälsosammare liv. Det finns många omständigheter som vi människor inte kan påverka eller har svårt att påverka såsom slitsamma arbeten, sjukdomar och olyckor. En del kan vi dock påverka genom eget ansvarstagande.

Då kommer huvudfrågan. Vem ska bestämma hur jag ska leva? Om kunskapen finns som säger att om jag lever någorlunda sunt förlänger jag min livstid oavsett bakomliggande faktorer. Alltså inte röker, snusar, dricker för mycket alkohol, äter sunt och motionerar.

Valet i den delen är mitt och påverkar min livslängd och mitt välmående oavsett opåverkbara omständigheter. Om jag väljer hur sunt  eller osunt jag vill leva är det då ojämlikt?

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.