Vem ska ha makten?

Debatten om utförare inom välfärdsområdet handlar uteslutande om vem som ska ha makten att bestämma. Två klara ideologiska linjer synliggörs.

Den ena linjen anser att det är politikerna som ska bestämma över vem som gör vad inom hemtjänsten, skolan och äldreomsorgen. Är du inte nöjd så rösta på något annat nästa gång det är val. Påverkan kan alltså ske vart fjärde år.

Den andra linjen som jag tillhör anser att makten ska ligga hos medborgaren. Politiken sätter ramarna men individen och familjen väljer vem som ska vara utförare. Är man inte nöjd kan man direkt protestera med fötterna genom att byta till en annan utförare.

Den linje jag förespråkar har den fördelen att den snabbare höjer kvaliteten i välfärden. Den ger den enskilde starkare möjlighet att påverka och behoven fångas snabbare upp. Den utförare som inte håller måttet får helt enkelt ingen som vill ha deras tjänster.

I ett valfrihetssystem måste utföraren, vem det än är, varje dag göra sig förtjänt av det förtroende som den äldre, eleven eller anhörig gett dem.

Det sätter fokus på kvalitet och inte på driftsform.

En bra ledare med detta tema kan läsas på SvD:s hemsida.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Leif

    När även den sovande Svensken inser att en del av dennes skattade pengar går till någon chef som plockar en sinnesjuk lön eller bonus för att dennes undersåtar lyckats spara in massor av pengar genom att dra ner på vården så kommer nog många välja den andra vägen.

  2. Anders Sellström

    Svar till Leif (2013-02-06 11:00)
    Ja det finns välbetalda chefer och direktörer i kommuner och landsting också. Skulle vara intressant att höra din lösning? Är det lika betalt för alla arbeten oavsett utbud och efterfrågan? Oavsett driftsform? Oavsett arbetsinsats?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.