Fel, fel, fel!

Vår partisekreterare Acko Ankarberg Johansson kommenterar Socialdemokraternas utspel om allmän förskola för 2-åringar så här:
 
"Socialdemokraterna har berättat att det tänker införa allmän förskola från det att barnet är två år och sänka avgiften igen. Och de tillför inga pengar till kommunerna för att finansiera detta.

Nu är det så att 9 av 10 barn går i förskola, dvs föräldrarna tycker att det fungerar för deras situation. De andra barnen är förmodligen hemma därför att de fått ett syskon eller därför att föräldrarna valt att vara hemma lite längre, kanske med hjälp av vårdnadsbidraget.

S tvingar ingen att vara på förskola men de sänder signalen återigen: det är bättre om barn är på förskola än med sina föräldrar. Och det är ett synsätt som vi inte ställer upp på!

Vår syn på familjen skiljer ut sig: föräldrar är bra för sina barn och familjerna ska själva bestämma hur de vill ordna med jobb och barnomsorg. Förskolan ska ha hög kvalitet med utbildad personal och små barngrupper. Den som vill vara hemma lite längre eller gå ned i arbetstid ska ges en ekonomisk möjlighet att göra det. Vi vill förlänga föräldraförsäkringen och ha en barnomsorgspeng.

Med socialdemokraternas förslag ökar kostnaderna för kommunerna och intäkterna minskar. Det riskerar leda till ännu större barngrupper. Fel, fel, fel."

 
Detta förslag jublar kommunalrådet Holmlund åt. Holmlund vill såklart uppfostra alla barn i sin anda.
Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Om KD anser der är viktig att familjer får välja i barnomsorgen, då tycker jag att KD tar valfriheten på alla nivåer, dvs också tiden på dagis. Nu finns 15-timmars/vecka.begränsningar ute bland kommunerna, dock olika på en del håll.

    Varför det?

    Varför kan inte arbetssökande med barn (vars barntid ibland begränsas) och föräldralediga (än mer begränsning för 15 tim/veckan) med nytt barn i familjen, få välja barnens tider, utan att kommunpolitiker bestämmer?

    Om KD vill vill värna mer valfrihet och mindre politiska styrning i att välja barnomsorgsformer, värna då också valfrihet i tider oberorende av familjesituaion när förskola valts. Det ökar trovärdigheten ute bland allmänheten i allmänhet och barnfamiljer i synnerhet.

    Det minskar också orättvisorna mellan landets kommuner, där nu Stockholm ger mer av valfria tider här, än i övriga Sverige.

  2. Åsiktsmaskinen

    Det värsta är att hade detta varit ett Folkpartistiskt förslag hade KD ställt sig bakom det.

    Det visar sig ju att barnen faktiskt tillgodogör sig mycket kunskaper redan i unga år och om det dessutom kan spara pengar för den enskilda familjen, vilket är nog så viktigt med tanke på hur många som är eller riskerar att bli arbetslösa, så är det ju ingen dum idé alls.

    Nä, när man läser diverse bloggar så framstår tyvärr bara en punkt. Att den blåa sidan av svensk politik är emot förslaget av den enkla anledningen att det är ett rött förslag.
    Detta förslaget kommer hjälpa många familjer till en positivare familjesituation. Hur kan ni inom KD vara emot det?
    Tragiskt att vi inte har kommit längre än att partier faktiskt kan stödja bra förslag även om de råkar komma från motståndarsidan.
    Det är något både den rödgröna röran och den bruna soppan behöver lära sig.

  3. Anders Sellström

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-02-07 21:52)
    Den som tror att minskad avgift i förskolan för den enskilde familjen inte kostar något bedrar sig fullständigt. En plats i förskolan kostar varje år i snitt 122 000 kronor. Vem betalar det?

    Varje sänkning av avgiften för över kostnaderna på kommunerna. S har ingen finansiering för detta förslag. Är det fler barn i barngrupperna som ska bekosta förslaget? Är det mindre resurser till skolan? Är det äldreomsorgen eller idrotten som ska få mindre till del?

    Oavsett kostnad är det för mig obegripligt att många inbillar sig att alla barn är i behov av samma barnomsorg? Inget kan ju vara mer felaktigt. Hur anser du möjligheterna ska se ut för de som av olika skäl inte vill ha sina barn inom förskolans hägn?

  4. Anders Sellström

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2013-02-07 16:35)
    Urban, om vi får ett system i detta land som lägger besluten på föräldrarna att avgöra vilken barnomsorg som ska gälla köper jag dina tankar fullt ut. Att bara öka valfriheten inom en snäv given ram är inte för mig prioriterat. Det som är prioriterat är att ge alla föräldrar möjligheten att välja. I det perspektivet blir ju 15-timmars barnen inget bekymmer att hantera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.