Svart eller vit rök? Påven i Umeå.

Konspirationsteorierna börjar nu ta form i och med Benedictus den XVI avgång. Kan det inte bara räcka med att han är 85 år och inte orkar mer?

En annan mer närliggande "Påve" har också börjat signalera sin framtida avgång, eller? Det råder i och för sig lite oklarheter kring detta. Kommunalråd brukar av hävd inte sitta på livstid som är fallet med Påven.

"Påven" av Umeå, kommunalrådet Lennart Holmlund (S), närmar sig den dag då han kommer att kliva av som främste S-företrädare i kommunen. Vem som tar över den positionen och när är det för närvarande väldigt tyst om.

Kommer valet av ny S-företrädare i Umeå ske på samma sätt som när man utser ny Påve? Samla arbetarkommunens styrelse i samma rum, stäng dörrarna och vänta. Ingen får komma ut förrän man enats om en kandidat. För varje omgång man röstar signaleras resultatet via färgen på röken. Svart rök så länge man är oense. Vit rök när man enats.

Påvevalet i Rom betyder mycket för den framtida färdriktningen för den Katolska kyrkan. Det i sin tur har påverkan på utvecklingen i EU och världen i övrigt, tro det eller ej.

Valet av S-ledare  i Umeå har inte den makten som Påven har men det påverkar starkt det som sker i Umeå med omnejd. Oavsett om denne person efter valet 2014 kommer att befinna sig i ett majoritetsstyre eller inte.

Jag ser med spänning fram emot vem socialdemokraterna i Umeå väljer efter att Lennart Holmlund kliver av. Det påverkar det politiska samarbetsklimatet högst påtagligt och det får effekt på människors valfrihet och företagens tillväxt. Därför är jag intresserad och nyfiken.När ser vi den vita röken?

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. lf

    Du verkar oerhört intresserad av Lennart Holmlund och vad som händer med den socialdemokratiska ledningen.Det interna arbetet har väl Anders Sellström inte med att göra.
    Utan har varit för insatt har väl det demokratiska klimatet varit hyfsat bra i Umeå.
    Moderater och socialdemokrater har nog i många viktiga frågor fört kommunen framåt på ett positivt sätt.
    Att KD och Sellström inte har varit med på all utveckling kan väl bero på att ni finns i marginalen.
    Jag tror att du skall satsa din kraft på att rädda ditt parti och låta socialdemokraterna sköta sitt.

    För ordningens skull
    Kommenterat av:Leif Fransson Skogsbrynet

  2. Anders Sellström

    Svar till lf (2013-02-12 23:13)
    Tyckte jag var tydlig med hur ett sk påvebyte i Umeå påverkar oss alla. Därför är det intressant även för mig i ett annat parti. Därav intresset. Men du kanske inte läste vad jag faktiskt skrev.

  3. Anders Sellström

    Svar till lf (2013-02-13 16:22)
    Jag har inga synpunkter på hur olika partier eller organisationer utser sina Påvar. Jag vet dock att det betyder mycket vem det är som blir utsedd. En mer vänsterinriktad s-ledare för ju politiken ifrån samarbete över partigränserna och vice versa. Så visst påverkar val av ledare andra.

  4. lf

    Jag inga synpunkter på hur partier och organisationer utser sina företrädare säger Sellström.Ja, då har du nog inte läst din egen blogg.Du har ju jättemycket synpunkter hur man skall utse företrädare.
    Du kanske inte läst vad du faktiskt skrev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.