Intressant att väcka sådan debattlust

Att det skulle bli sådant ståhej omkring mina synpunkter på Refused mottagande av regeringens hederspris kunde jag inte drömma om. Det har med allt av döma spelat på en känslig sträng. Läs kommentarsfältet till gårdagens blogg.

Låt mig klargöra några ståndpunkter från min sida:

Refused har all rätt att stå upp för sin politiska åsikter. Anders Sellström har all rätt att stå upp för sina politiska åsikter.

Min poäng är dock vårt gemensamma ansvar att stå upp för demokratin. Oavsett vad vår enskilda politiska uppfattning är. Demokratins poäng är ju att diskutera, fundera, lyssna och slutligen göra ett val. Folkets vilja speglar sig sedan i de olika valen.

Jag har levt i opposition i Umeå kommun i drygt 18 år. Vi diskuterar flitigt och tycker olika i kommunfullmäktige men tar gärna en kaffe ihop efteråt. Vi respekterar demokratin och dess spelregler. Jag anser att även ett band som Refused borde göra det.

Att åka till kapitalismens högborg, USA, för att tjäna pengar är okej. Att få ett pris som just hyllar det man gjort i USA är okej men inte att det delas ut av en borgerlig regering. Å ena sidan lite motsägelsefullt å andra sidan tycker jag det indikerar ett respektlöst beteende mot demokratin. Kristisera och tyck illa om det regeringen gjort eller gör men skilj på utdelande av priser och politik, anser jag.

En del som kommenterat har fastnat i enstaka ord och formuleringar. När man skriver en blogg genar man lite i kurvorna. Det hör till. Kapitalism är ett ord som en del vill ha förklarat. För mig är kapitalism lika med ägande. Att äga något och använda det i syfte att förmera eller förädla och/eller tjäna pengar.

Refused äger sin musik, förädlar den och tjänar pengar på den. Heder åt dom som kan göra det.

Etiketter: , , , , ,

18 kommentarer

  1. Leif

    Skön pudel!

    Roligaste kommentaren från som tyvärr inte får dig att vakna är.

    ”Om det vore val är jag är övertygad om att Jesus röst skulle gå till Refused istället för KD.”

    Mycket tänkvärt och sant. Rätt skrämmande. Kristna tuggar verkligen på det där förbjuda äpplet. När skall ni vakna och se vad ni gör mot de ni faktiskt säger att ni strider för?

  2. Bob

    Tack för klargörandet!

    Alltså:

    1. Även som antirasist ska man hålla tyst med kritiken och glatt ta emot priser av en (hypotetisk) SD-ledd regering, annars är man antidemokratisk.

    2. Alla som tjänar pengar är kapitalister. )Att äga sin musik och tjäna pengar på att framföra den att jämföra med att man äger sin kropp, eller sitt kunnande och använda detta för att utföra ett arbete.)

    Det blev dock inte så mycket bättre. Tycker fortfarande det är väldigt konstiga åsikter för att komma från en riksdagsman.

  3. Anders Sellström

    Svar till Leif (2013-02-28 13:13)
    Hur seriöst är en kommentar om vem Jesus skulle röstat på? För det första krävs det väl att den som skriver den tror att Jesus finns och för det andra var han faktiskt tydlig med ägandefrågan. Sa han inte något liknande….”Ge kejsaren vad han tillhör och Gud vad han tillhör”
    Kanske var Jesusu kapitalist ändå 🙂

  4. Anders Sellström

    Svar till Bob (2013-02-28 13:57)
    Ägandet består ju inte bara av prylar utan också rättigheter. Refused äger väl rätten till sin musik (om de inte sålt den rätten) och tjänar pengar på den varje gång deras låtar spelas. Om dom inte nu delar med sig av den gratis vill säga. Men det tror jag nog inte.

    Får jag fråga dig, Bob, hur många miljoner tror du Refused tjänade på sin sista turné? Hur mycket har dom delat med sig av dessa miljoner till andra i enlighet med deras politiska övertygelse? Jag vet inte men kanske du?

  5. Bob

    Vet inte hur mycket de tjänade på turnén. Det jag vet är att hela gaget och överskottet för spelningen här i Umeå skänktes till Kvinnojouren i Umeå. Dessutom vet jag att man inte tjänade många kronor under 90-talet, så slår man ut intäkterna på nedlagd arbetstid för bandet tror jag knappast man når minimumlön ens. Och även musiker har räkningar att betala.

    Du verkar ha en helt egen definition av kapitalism. Fair enough.

    Men att man inte får kritisera en regering som ger dig pris, det står du alltså fast vid?

  6. MichaelS

    Käre Anders

    Jag tycker att du blandar äpplen och päron i din kritik mot Refuseds agerande. För visst är det skillnad på att motta ett pris (som man ej bett om) och att åka land och rike runt för att sprida ett angeläget musikaliskt och politiskt budskap till dem som VILL lyssna, alltså komer till konserterna? Du nämner Refused besök i USA som en särskild ”styggelse”. Men där om någonstans är det väl ide att prata systemkritik och stå upp för kollektivets goda sida samt uttrycka tvivel om individualiseringens dominans i samhället.

  7. Markus

    Jag ser inte den påstådda motsättningen mellan att kritisera den borgerliga regeringen i Sverige och att turnera i USA. USA må vara kapitalismens högborg, men jag har svårt att tänka mig att det är refused amerikanska publik som i första hand strävar efter att upprätthålla det systemet.
    Ewa Björlings uttalande i frågan var förvisso lite lustigt, men genomsyrades i alla fall av värdighet och respekt för människors olika åsikter.

    Min fråga till dig, Anders, är egentligen hur offentlig man måste vara för att omfattas av kravet på att inte vara kritisk i liknande sammanhang? Och hur det i så fall förhåller sig till alla människors rätt att fritt bilda opinion?

  8. Tommy Andersson

    ”Kristisera”?
    Jojo, avsiktligt eller inte, men ett skojigt stavfel var det under alla förhållanden.

    Till sakfrågan, varför är Herr Sellström så upprörd? Refuseds bandmedlemmar har exakt lika stor rätt att tycka bu eller bä om en viss politik som Herr Sellström har? Var är det skon klämmer egentligen?

    mvh Tommy, med rätt att ateistisera

  9. Patrik

    ”Åka till kapitalismens högborg och tjäna pengar”

    Så du tror att alla i USA älskar deras politiska system? När jag jobbade i godisindustrin så sålde vi godis till USA, så för att jag får lön för det så får jag inte ha socialistiska åsikter?

  10. Jan-Erik Vahlström

    ”Ge kejsaren vad han tillhör och Gud vad han tillhör”
    Kanske var Jesusu kapitalist ändå :-)”, skriver du. Diskutera gärna politik, men en som vill låta påskina att man står för kristna värderingar borde inte försöka göra sig lustig på detta sätt. Vi tolkar det lite olika. Jag tror att han menade att skatt ska man betala och leva efter det kristna budskapet.

  11. Magnus

    Det är Refused demokratiska och förbannade PLIKT att kritisera allianspolitiker när tillfälle erbjuds, detta var dessutom det bästa tillfället de någonsin fått.

    Priset de fick av var dessutom för något som Alliansen sedan länge motarbetat men sedan har den stora fräckheten att ställa sig bakom och hylla när det ska till att delas ut statyetter gör det än mer självklart att skarpt kritisera hyckleriet.

    ”Vi respekterar demokratin och dess spelregler. Jag anser att även ett band som Refused borde göra det.”
    Vad är det för demokratiska spelregler du anser dig följa som de inte gör?

    Att likt KD påstå sig stå för en välfärdspolitik men sedan agera nickedockor till M’s utslagningspolitik är däremot INTE att följa de demokratiska spelreglerna, och just därför kommer både KD & C åka ur riksdagen 2014.

  12. Arbetare

    Vill bara upplysa om att Anders Sellström är en vanlig människa med fel och brister(uppenbara). Som förtroendevald har man ingen annan rätt eller makt( utom en jädrans hög lön) än någon annan.
    Att då åberopa ett uttalande av Refused,som uttrycker sin djup kända mening, och därför anse dem odemokratiska är inget annat än fascistiskt.
    Att tro sig vara makthavare som fötroendevald är ett enormt stort misstag, dessutom av en partimedlem i det minsta partiet av alla, ödmjukhet är en dygd som KD ska studera!

  13. Daniel Bagge

    ”Att det skulle bli sådant ståhej omkring mina synpunkter på Refused mottagande av regeringens hederspris kunde jag inte drömma om.”

    – Jasså du är ny på internet förstår jag. Välkommen!

    ”Det har med allt av döma spelat på en känslig sträng.”

    – Ja internet kan vara ganska hårt när det kommer till idioti.

    ”Min poäng är dock vårt gemensamma ansvar att stå upp för demokratin. Oavsett vad vår enskilda politiska uppfattning är. Demokratins poäng är ju att diskutera, fundera, lyssna och slutligen göra ett val. Folkets vilja speglar sig sedan i de olika valen.”

    – Det märks att du är politiker för det där har ingenting med ämnet att göra. Men prata gärna på du.

    ”Jag har levt i opposition i Umeå kommun i drygt 18 år. Vi diskuterar flitigt och tycker olika i kommunfullmäktige men tar gärna en kaffe ihop efteråt. Vi respekterar demokratin och dess spelregler. Jag anser att även ett band som Refused borde göra det.”

    – Jag gillar hur du gör det personligt och berättar hur din vardag ser ut. Det blir så mysigt på nåt sätt..Har dock fortfarande inget med ämnet att göra.

    ”Att åka till kapitalismens högborg, USA, för att tjäna pengar är okej. Att få ett pris som just hyllar det man gjort i USA är okej men inte att det delas ut av en borgerlig regering. Å ena sidan lite motsägelsefullt å andra sidan tycker jag det indikerar ett respektlöst beteende mot demokratin. Kristisera och tyck illa om det regeringen gjort eller gör men skilj på utdelande av priser och politik, anser jag.”

    – NU börjar du äntligen komma till pudelns kärna. Tror du att människor som lyssnar på Refused i USA känner stor tillhörighet till denna ”kapitalismens högborg”? Kan kanske några av USAs 315 miljoner innevånare vara kritiska till det rådande systemet? Med din logik skulle alla som åker till Kina vara för diktatur.

    ”För mig är kapitalism lika med ägande.”

    – Ägande av kapital kanske? Att jag äger en banan gör inte mig till kapitalist. Isf har du en väldigt bred definition av kapitalist.

  14. Jonas

    ”Ge kejsaren vad han tillhör och Gud vad han tillhör”
    Kanske var Jesus kapitalist ändå :-)”

    Lite anmärkningsvärt att en riksdagsledamot inte vet vad en kapitalist är?

  15. Stefan

    Det här måste vara ditt absoluta bottennapp vad gäller blogginlägg…. Först kör du i diket, och när du blir uppmärksammad om det så gör du inte vad man normalt gör – stannar och försöker ta sig upp – utan du fortsätter! Och du fortsätter inte bara att köra i diket – du styr med en dåres envishet längre ut i naturen…..
    Jag vet inte om det är humor eller tragedi att en folkvald politiker inte har mer koll på vare sig demokrati eller kapitalism! Beklämmande är det i vilket fall.
    Att du sedan inte förstår din bibel utan måste få den förklarad för dig är ju kul i sig….
    Nej Sellström, det här hade du inte tänkt igenom.

  16. Konsekvensfull Demokrat

    Tack för svaret på ditt förra inlägg och nu följer jag ditt råd och läser ditt nya inlägg. Självklart har alla rätt till sin åsikt, demokrati handlar om frihet och ansvar och rätten att inom lagens gränser nyttja sina demokratiska rättigheter såsom man själv önskar. Men du glömmer att det även innefattar rätten att INTE ta en diskussion, att INTE ta emot ett pris. Det är därför allvarligt och klandervärdigt att som i ditt fall inte låta meningsmotståndare nyttja sina demokratiska rättigheter utan att behöva utstå osaklig, och för den delen även osmaklig kritik från din sida. Att inte ta emot ett pris betyder inte att man är för en enpartistat, eller för den delen är odemokratisk. Det borde du som riksdagsledamot ha full förståelse för.

    Att som du gör i det här blogginlägget, anklagar Refused för att inte respektera demokratins spelregler är förbluffande. För egen del vill jag påstå att det är just det dem gör. De nyttjar sin egen demokratiska rättighet och frihet – Bara för att det inte passar dig så är det inte ett bevis för något annat än demokrati när det är som bäst!

    På samma sätt som du kritiserar Refused oförmåga att skilja på politik och utdelande av priser, så bör du som politiker i det här fallet vara lyhörd! Refused har som jag förstår det ett budskap att ge er borgerliga politiker. Det handlar om att man anser att ni som politiker får ta konsekvenserna av er förda politik. Att inte ta för givet att ni får ta vilka beslut ni vill i riksdagen utan att folk reagerar. Jag har full förståelse för att Refused agerar som de gör. Jag hade inte agerat annorlunda, möjligtvis vad gäller det språkbruk som förekommit.

    Tack för en intressant diskussion. Jag ser fram emot ytterligare diskussioner

    Med vänlig hälsning
    MB

  17. Stefan

    Ja, inte blev det mycket bättre av det så kallade ”klargörandet”, snarare tvärt om.

    Ger man ett pris till ett band som Refused vet man vad man gör. Man delar inte ut pris i blindo. Och det är väldigt välkänt vilka politiska åsikter Refused står för. Då får man också vara beredda på att dom levererar en bredsida när möjligheten ges. Men därifrån till att få det till att Refused inte visar respekt för demokratin är otroligt långsökt för att inte säga löjligt.

    Ja, Refused har all rätt att uttrycka sina åsikter (fast tydligen bara så länge dom gör det på ett sätt som Herr Sellström anser godkänt, annars förespråkar man enpartistat), och Herr Sellström har all rätt att uttrycka sina. Det som skrämmer är att den senare är förtroendevald politiker på heltid och därmed förväntas inte bara leva upp till förtroendet som folkvald, utan också har ett ansvar att tänka till lite innan han uttalar sig. Då funkar det dåligt att slå ut med armarna och säga att man genar lite i kurvorna ibland (som vissa riksdagspolitiker gjorde i samband med ställningstagandet i FRA-omröstningen till exempel).

    Refused har på intet sätt visat respektlöshet mot vare sig demokratin eller dess spelregler – tvärt om har dom använt sina demokratiska rättigheter till att uttrycka en åsikt om sittande regering – vilket dom är i sin fulla rätt att göra. Hur det blir ett ställningstagande mot demokratins spelregler är fullständigt obegripligt för alla utom Sellström.

    Att gena i kurvorna i det här fallet bidrar bara till att KD tappar ytterligare i förtroende, och att 4%-spärren ter sig än mer avlägsen inför valet 2014. Ansvaret för det vilar enbart på de KD anser lämpliga att representera partiets åsikter. Kanske värt att tänka på innan man ”genar lite i kurvorna” nästa gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.