Partisympatier på SVT

Det brukar ofta diskuteras hur objektiva journalister är i grunden. Spelar det någon roll hur partisympatierna på SVT ser ut? Lennart Holmlund angrep inte för så länge sedan SVT för att vara höger. Enligt de undersökningar som finns var han nog ute och cyklade i sina antaganden.

Dock kvarstår frågan om (i detta fall SVT) journalistens egna partireferenser påverkar den politiska nyhetsrapporteringen? Finns nog många tyckare i denna fråga. Finns det några svar?

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Ungefär på samma sätt som det efter förra valet visade sig att majoriteten artiklar i tryckt media vad gällde Mona Sahlin hade en negativ framtoning, samtidigt som stora majoriteten artiklar vad gällde Alliansen hade en positiv framtoning.

    Varför påpekade du inget i det fallet?

  2. Lucas Erixon

    Då visar det att det i alla fall finns någon form av balans. Låt oss titta på nedanstående tidningar:
    * DN- Bonnier, liberal
    * Expressen – Bonnier- liberal
    * Dagens Industri Bonnier- liberal
    * GT – Bonnier- liberal
    * TV4- Bonnier, liberal
    * Svd – Schibstedt, höger
    * Västerbottenskuriren- liberal
    * Affärsvärlden- liberal
    * Sydsvenska dagbladet – liberal
    Aftonbladet – s på ledarplats i alla fall…

    Är det därför vissa på högerkanten vill lägga ned SVT så att en eventuell sista rest av vänstersympatier också raderas?

    /Lucas

  3. al

    Journalistyrket är väl inget direkt högavlönat yrke så man kan ju anta att det inte finns så många högavlönade moderat-sympatisörer där. Däremot är journalister (givetvis med undantag) väl insatta i både politik och samhällsutvecklingen. Så för min del tycker inte jag att det är konstigt att de sympatiserar med partier som sätter miljö och välfärd framför ekonomisk utveckling för individen. Och Holmlund är väl som vanligt ute och cyklar.

  4. Leif

    Vänta här nu, när det kommer andra rapporter skriker ni i högan sky för att man buntar ihop V+s+MP trots att man inte är ihop, nu säger du alltså tvärt om. kan ni bland borgarnas förvirrade sällskap komma överens om en ståndpunkt, antingen är dom tillsammans eller inte.

    Vet att det är svårt att prata ihop sig, men några krav borde man kunna ställa på maktens allsmäktiga riddare.

  5. Erik

    Självklart är det ett stort demokratiskt problem.

    När vi har en så kallad ”oberoende media” där miljöpartister är överrepresenterade ca 5 ggr, jämfört med befolkningen i övrigt, är det klart att det inverkar på rapporteringen. Med det i åtanke är det lätt att inse varför miljöpartiet sällan granskas ordentligt.

    Överlag är den förkrossande vänstermajoriteten orimlig om vi ska ha relativt oberoende media. Jag tycker att det här understryker hur ruttet det kan bli när SVT har reklamkampanjer med anledning av deras påstådda oberoende. Är det därför att de känner sig tvungna att göra det, för att de innerst inne vet att de inte är oberoende? De diskuterar säkert politik när de inte är i sändning, och i såna fall kan de ju omöjligen missa den konsensus som finns.

    Det borde ingå i SVT:s direktiv att få en mer balanserad sammansättning av personalen. Sen om det är 55/45 vänster eller höger är mindre viktigt. Däremot blir det helfel om 80% röstar på vänsterblocket. För så är det definitivt INTE i verkligheten.

  6. Erik

    Men Lucas Erixon…

    SVT/SR är statligt och de måste vara så opartiska som möjligt för att vara trovärdiga. Sen om varenda media i övrigt har helt andra åsikter är irrelevant.

    Men nu är det inte så, utan journalistkåren i övrigt ser nog väldigt lik ut både på SVT, TV4 och på de större tidningarna. Många tidningar har en liberal ledarsida, men i övrigt behöver de inte vara särskilt liberala alls.

  7. Åsiktsmaskinen

    Noterar att du inte svarade på min fråga, vilket bara kan tolkas som att du såklart håller med om att du återigen gjort en holmlundare, alltså ett obetänkt uttalande.

    Dags att byta namn från en ”holmlundare” till ”sellströmmare”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.