Utflyttningen i länet

Dagens samhälle har gjort en genomgång kommun för kommun utifrån hur många som flyttat ut mellan 1970 och 2011. Det visar sig att av de 50 kommuner som flest flyttat från återfinns 9 kommuner från Västerbotten. 9 av 15!

Åsele har flest utflyttade med en befolkningsminskning på 44,2 % och på plats 50 återfinns Vilhelmina med en befolkningsminskning på 20 %.

Igår träffade vårt parti småkom, en sammanslutning av småkommunerna i vårt land. Vi diskuterade dels de problem som finns och dels de möjligheter som småkommunerna har.

En del ändringar i kommunallagen är viktiga för att öppna upp möjligheterna att kunna samarbeta än mer mellan kommunerna och det ser nu en utredning över.

Men det viktigaste var det lokala ledarskapet i respektive kommun. Kommuner med ett starkt och framåtblickande ledarskap ser möjligheterna medan ett dåligt ledarskap ser problemen.

Ledarskapet i respektive kommun faller också tillbaka på de som lever i kommunen. Det är de som röstar och väljer sitt ledarskap vart fjärde år.

Kanske är det så enkelt att ledarskapet speglar invånarnas syn på framtiden. Vilka kommuner finns det hopp för? Där invånarna insett detta faktum och har också börjat eller kommer att byta ut ledarskapet.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.