Stark krona

En stark krona är ett bevis på att Sveriges ekonomi är stark relativt omvärlden. Eftersom vi har en rörlig växelkurs kommer balansen gentemot andra valutor alltid att avspeglas i den dagsaktuella kursen. Man kan säga att värderingen av vår krona speglar Sveriges ekonomiska styrka relativt andra länder i generella termer.

Det blir tuffare för exportindustrin eftersom deras varor blir dyrare att köpa. Å andra sidan blir insatsvarorna som måste importeras billigare. För att upprätthålla konkurrensen gentemot andra länder måste företagen fokusera på att öka produktiviteten än mer. Ett tufft beting. Dock har vi i Sverige tillsammans med Tyskland varit väldigt duktiga på att hela tiden höja produktiviteten. Därför har vi båda stora bytesbalansöverskott.

Det som är glädjande för svenskarna i gemen med en hög kronkurs är ju att vi får mer för pengarna helt enkelt. Länge sedan det var så billigt att semestra i USA och för den delen Europa. Nackdelen är ju det omvända. Det är dyrare att semestra i Sverige.

Vi kommer troligen att få se en fortsatt relativt hög kronkurs. Många länder arbetar för fullt med att återställa sina obalanser vilket får effekt på valutakursen. Men i dessa föränderliga tider kanske man inte ska säga för mycket.

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. knut isaksson

    Fint med en ledamot i finansutskottet som är hemma i den ekonomiska realiteten. Fortsätt gärna med liknande små bloggar till orientering för oss, som är lite mindre ekonomiskt pålästa. F ö ha en fin påskhelg.

  2. Calle Svanbäck

    Att vikta vad som är dyrt i pengar är för mig inte så mycket värt. Har semestrat i Sverige alltid, ja nästan för jag har blivit bjuden 1 ggn av mina föräldrar, men den svenska naturen går inte att vikta i kronor och ören. I vinter har vi utforskat Strycksele naturen på skidor och det går inte av för hackor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.