Socialism kan aldrig fungera

 

En utmärkt beskrivning av socialismens underliggande problematik och även varför det aldrig kan fungera i praktiken. Hämtat från en Riksdagskamrats blogg.

En lärare i samhällsekonomi berättade på en föreläsning att han aldrig tidigare underkänt en enda skolelev innan han vid ett tillfälle underkände en hel skolklass. Anledningen till att klassen till slut blev underkänd var att alla i den här skolklassen var övertygade om att socialism fungerade. Man trodde att under ett socialistiskt styre så var ingen fattig eller rik – alla var jämlika och lyckliga.

Så läraren sa – Okej, låt oss göra ett experiment! Alla betyg ska från och med nu bli jämlika. På alla prov ska ett genomsnittsbetyg räknas fram och sedan gälla för alla – så att ingen enskild elev underkänns eller får högsta betyg. Eleverna tyckte det lät utmärkt.

Efter det första provet blev det genomsnittliga betyget B. De studenter som inte pluggat inför provet blev väldigt glada medan de som pluggat väldigt hårt blev upprörda och kände att det var orättvist.

Inför det andra provet så struntade de som inte pluggade som vanligt i att plugga. De som tidigare pluggat hårt beslutade sig för att plugga lite mindre – i hopp om att någon annan skulle göra det. Det andra provet gav ett genomsnittligt betyg på D. Nu var hela klassen upprörd!

Det tredje provet gav ett genomsnittligt E i betyg. Och så fortsatte det. Stämningen i klassen gick från dålig till usel. De hade varken ro eller lust att lära sig. Man skyllde det dåliga resultatet på varandra. Ingen tog ansvar för sitt eget lärande eftersom ingen ville plugga för någon annan. Det slutade med att hela klassen underkändes.

Läraren förklarade sedan inför den nedstämda skolklassen att socialism kommer alltid att misslyckas. De mänskliga behoven kommer alltid att fälla ett socialistiskt maktstyre. Detta eftersom en individuell ansträngning måste stå i relation till en individuell belöning. Så när belöningen försvinner så försvinner även engagemanget och viljan att anstränga sig.

Läraren berättar nu denna anekdot för varje ny skolklass han ska undervisa – och han har inte underkänt en enda elev sedan dess.
 

Etiketter: , ,

33 kommentarer

  1. Leif

    Man kan ju skriva lika fina sagor om kapitalism. USa är ju ett väldigt bra exempel. Trots det styr du och dina brottslingar i Alliansen Sverige mer och mer mot deras system som uppenbarligen bara gynnar dom som har en silversked i mungipan sedan födseln.

    Dessutom är du Kristen, minns min Farmor som var otroligt kristen. Hon stod alltid upp för dom svaga. När stod du upp för en svag människa sist? Vet du ens det, eller är du helt förblindad av führer Reinfeldt?

    Näe, om du verkligen är kristen och tror på det där tramset så kan du nog redan nu förbereda dig för att den där Pärleporten kommer slängas igen i ditt ansikte den dagen du kliver ut jordelivet.

  2. G E Abrahamsson

    Vilken skola är det? Är det inte ni som styr? Har ni fortfarande inte lyckats överbrygga socialismen? Det finns något som heter ”den inbillnings sjuke”. Jag tycker det passar Kd alldeles utmärkt.

  3. Anders Sellström

    Svar till Leif (2013-04-17 11:57)
    Jag fördömer en ideologi, du fördömer mig som människa. Utan att ha en aning om vem jag är gör du ett personligt påhopp utifrån en mängd antaganden.

    Mitt inlägg gjorde ont förstår jag….

  4. Micke

    Det är inte socialism du beskriver, det är din egen vanskapta borgeliga version av socialism som du har diktat upp själv.
    Med socialism hade vi ju en betydligt bättre skola och bättre skolresultat än vad vi har idag med 8 år av borgeligt vanstyre. Dessutom presterade alla bättre och var mindre segregerade.

  5. Patrik

    Klart socialism inte funkar för sådana som dig, alltså härskarklassen.

    Sen att en samhällslärare inte har en aning om vad socialism innebär, ett överförande av makten över produktionsmedlen från privata härskare till att tillhöra folket, är skrämmande.

    Sen din ideologi du förljer är en solskenshistoria? Ekonomisk kris, enorma klyftor i världen, halva världen brinner av krig, folk tar livet av sig för att de inte får bo någonstans.

  6. Patrik

    Kom på en annan sak:

    Vi gör samma experiment fast med kapitalism. I en klass av 20 elever så är det en elev, som med hjälp av 3 andra elever med batonger och pistoler, tvingar de andra, främst med hot om att inte få något betyg alls om de inte sliter, med den eleven som har makten, skolarbete så den får mvg. Om de andra eleverna skulle resa sig och protestera över detta så kommer de tre eleverna med vapen och slår ner de andra till underkastelse och tvingar dem att vara nöjda, trots sitt slit, med en ynka g.

    Kapitalismen funkar inte, då den inte tillgodoser majoritetens bästa.

  7. Åsiktsmaskinen

    Ser att någon kallar Anders Sellström kristn.

    Det stämmer INTE.

    Man kan inte föra den politik Anders Sellström driver och vara kristen. Det går inte ihop.

  8. Micke

    Sen kan man ta exemplet hut kapitalismen med kortsiktigt vinnande inte fungerar på miljön vi lever i.
    Kapitalism och bra miljö fungerar inte.
    Man måste globalt döda kapitalismen och införa ett socialistiskt samhälle, det är enda sättet att rädda miljön.

  9. M.Einar

    Det fungerar då bättre än den politik ni för idag. Tycker inte landsförrädare som sålt välfärden till riskkapitalistbolag i utlandet, tvingat ut terminalt sjuka människor i arbete och startat en invandring som är 12 gånger högre än USAs får uttala sig om hur andra ideologier funkar när man är helt blind för sin egen. Fy fan, hoppas svenska folket vaknar och kör erat pack utför ättestupan så som ni håller på att göra med våra pensionärer.

  10. Per

    Men Anders! eran politik drabbar ju enskilda och religion fördömmer väl en hel del enskilda så spela inte oskyldig.

  11. Lynchamigsakta

    Ditt inlägg gjorde ont.. för alla de som har en analytisk förmåga som ligger över en 4a årings eller ett vanligt lantdjurs så gjorde det ont, ont att veta att sådana som dig syns, hörs och har utrymme att påverka. Skrattretande och rent ut sagt infantil jämförelse. Jag misstänker för övrigt att du fabulerat ihop denna ”lärare” för att hitta en outlet till någonting som du tycker är en sjuukt kluriga liknelse (det skulle jag också gjort om jag var 5 år)
    Skäms på dig

  12. lf

    Jag skall kort berätta min historia.
    Jag är född i inlandet i en tid (1939) då andra världskriget bröt ut.Vi hade det knapert och då jag började minnas, så var tiderna svåra.
    Jag fick förmånen att växa upp i en kärleksfull familj som formade mitt liv.
    Efter en olyckshändelse förändrades mitt liv och skogsarbete var inte möjligt som arbete i framtiden.
    Med en förstående lärare i 6-an och med en stor uppoffring av föräldrar och äldre bror fick jag möjlighet att studera i realskola.
    Socialdemokraterna hade med reformer börjat ge möjlighet till arbetarbarn att studera.Detta var i början på 50-talet.
    Men då såg jag hur klasskillnaderna rådde på en sån liten skola.
    Barn till besuttna (skogsförvaltare,direktörer och rika handelsmän).
    Plötsligt till lunchen kom svarta långa limosiner med uniformsklädda chaufförer upp till rektorsexpeditionen.
    Sen åkte man iväg.
    Trots min unga ålder förstod jag vilket klassamhälle vi fortfarande levde i på 50-talet.
    Sellström behövde inte uppleva detta och förstår därför inte historien.
    Ett solidariskt samhälle kan aldrig vara fel.

  13. John

    KD ett parti under 4% , å vad tror du är orsaken ? Ja inte är det för att ni kämpar för de fattiga . Sent ska syndaren vakna .

  14. Jan-Erik Vahlström

    Dina betyg haltar. Vad det handlar om är att ge alla samma förutsättningar. Alla skall bl.a ha samma möjlighet att studera. Att sedan inte alla vill eller kan göra detta är en annan sak.Alla skall tillåtes att vara sjuka ibland. Under ditt borgerliga styre kan inte alla det. Kapitalismen och den egna börsen styr detta. Din chef har ju sagt att det finns för få lågavlönade i Sverige. Naturligtvis så vill han ha en billig arbetskraftreserv som inte kostar nåt i övrigt. I alliansens sverige är en a-kassa nödvändig. Eran s.k jobbpolitik har ju avslöjats att den inte ens existerar eller har existerat. En sådan politik stöds aktivt av KD som slår sig för bröstet och säger att KD:s politik vilar på en kristen värdegrund. Allt för att locka kristna väljare. Detta är hyckleri.

  15. Daniel

    Anders
    Socialismen är intressant, men den mänskliga naturen gör att de ”socialistiska experiment” som skett under de senaste 150 åren har misslyckats. För att upprätthålla en socialistisk stat så måste det finnas ett övre skikt som håller rättningen i ledet, (proletariatets diktatur) och ur det läget kommer inte socialistiska stater.
    Samma sak gäller för strikt kapitalistiska stater, de kommer inte att ha bestånd utan tydlig statlig styrning. När de övre samhällsskikten trampat länge på de lägre skikten och klyftorna blir för stora så händer nått dramatiskt. Antingen ett sönderfall av samhällsstrukturen och ökad kriminalitet eller en socialistisk revolution (från ena diket till den andra), och i båda fallen så blir demokratin lidande.

    Det gemensamma plattform som vi medborgare arbetat fram och är i behov av för fortsatt samhällsbyggnad får inte fortsätta att urholkas och ”säljas ut” på det sätt som gjorts de senaste åren. Fortsätter avrustningen så finns snart ingen bas kvar att bygga ett gemensamt samhälle på.
    Även om din liknelse var intressant så är den likväl historisk och gammalmodig.

    Anders, ta dig en funderare, de politiker som vi medborgare vill ha för att bygga framtidens Sverige ska ha en större vision och nyare tänkesätt än att käbbla kring ideologier och benämningar som hör gårdagen till. Den politiska framtiden handlar om sakfrågor och att hitta vägar att bygga en gemensamma plattform, på vilken medborgarna bygger samhället.

    Daniel

  16. Åsiktsmaskinen

    Noterar att Margaretta Thåström hyllar ett gammalt Margaret Thatcher citat.

    Hyllar hon även Margaret Thatchers syn på facism? Thatchers syn på kvinnors rätt i samhället?
    Eller är det månne Margaret Thatchers syn på Nelson Mandela som lockar mest?

  17. Anders Sellström

    Svar till Daniel (2013-04-17 22:48)
    Intressant Daniel. Håller med dig i stora delar. Ett samhälle bygger man bäst utifrån en värdegrund där man behandlar andra som man själv vill bli behandlad.

    Sverige är det land i Europa som håller ihop bäst. Sverige är det land i världen som vinner när man mäter olika parametrar som beskriver välfärd, människors möjligheter och tillgången till basbehoven.

    Drar ett samhälle isär för mycket rasar det ihop. Där är vi överens.

  18. Anders Sellström

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2013-04-17 22:16)
    Om Sverige jämförs i arbetslöshetsstatistiken med Tysland och Österrike, som ofta S och V gör, måste några saker noteras.

    De länderna har dels ett väl utbyggt lärlingssystem som Sverige inte har. De länderna har betydligt lägre ingångslöner än i Sverige. Vi vill inte ha det i vårt land men det har tydligen ett pris nämligen lite högre arbetslöshet. Ett val man kan göra.

  19. Anders Sellström

    Svar till Lynchamigsakta (2013-04-17 19:34)
    Tack för de personliga angreppen. Jag angriper inte person jag angriper ideologier och vad folk tycker. Förstår av ditt inlägg att du inte anser att människor ska få tycka vad dom vill. Tråkigt.

  20. Anders Sellström

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-04-17 15:01)
    Och vad har du för belägg för ditt påstående? Vad vet du om mig och vad jag tror eller inte tror på? Med vilken rätt dömer du människor? Tror Gud alldeles utmärkt kan sköta den saken själv.

  21. lf

    Här ser man hur Sellström upprör många människor.Så mycket kommentarer har nog inte Edvard Riedel fått.
    Jag tänker så här,vad är det som sker när 29 av 30 kommentatorer är negativa till din politik.
    Lyssnar du överhuvudtaget till kritiken?
    Jag tror inte det,och det är därför att ni inte med 3 % i mätningarna har något anledning att vara kvar i rikspolitiken.

  22. Erik von Fersen

    Din liknelse har till viss del rätt, men tänk på att de som inte får någon belöning tröttnar snabbt och mår väldigt dåligt – the winner takes it all..

  23. Johan

    Märkligt hur ett kåseri om socialism kan generera så mycket ilska. Nog stämmer det allt med beskrivningen.

    Prestationer måste även belönas, även på det individuella planet, annars tappar vi de grundläggande drivkrafterna i samhället.

    Bara att kika på gamla östblocket. Där ägdes allt gemensamt, och allt förföll även gemensamt eftersom ingen behövde ta ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.