Verklig ungdomsarbetslöshet

Vad är den verkliga ungdomsarbetslösheten? Ingen har väl undgått debatten om ungdomsarbetslösheten och dess egentliga storlek. 2007 gick Sverige över till ett nytt sätt att beräkna arbetslösheten i vårt land. Effekten blev att siffrorna för ungdomarna gick i taket.

Varför då? Jo nu räknas även alla som heltidsstuderar och som även vill arbeta lite extra och/eller sommarjobba som arbetslösa. Förut ingick inte studerande i statistiken. Man beräknar också ungdomsarbetslösheten i förhållande till de som ingår i arbetskraften. De som studerar men inte söker arbete räknas då inte in i arbetskraften. Det påverkar statistiken ytterligare uppåt.

Om man mäter som OECD skulle Sveriges ungdomsarbetslöshet vara ca 7 %. De räknar enligt engelska begreppet Neet, Not in employment, education or training. När man jämför OECDs siffror mellan alla länder i EU och OECD visar det sig att Sverige har relativt mycket låg ungdomsarbetslöshet.

Holland, Danmark och Island har lägre ungdomsarbetslöshet än oss medan alla andra länder har högre. Tyskland som ofta tas som förebild ligger på 9,5 %.

Om man går in på Ekonomifakta.se kan man dela upp arbetslöshetsstatistiken på åldersgrupper. Det visar sig att de uppblåsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna får starkt genomslag på den totala arbetslösheten i vårt land. Arbetslösheten 25 år och äldre ligger på ca 5,7 % idag och inte dryga 8 % som är den officiella siffran från SCB.

Varför är det viktigt att analysera siffrorna på detta sätt? Jo för om man inte gör det vidtar man helt felaktiga åtgärder och tappar fokus från de som verkligen har bekymmer att ta sig in på arbetsmarknaden. DN har idag en utmärkt artikel om detta i sin papperstidning.

Trevlig helg på er!

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. Anders Sellström

    Svar till Leif (2013-04-26 11:25)
    Och?

    Leif, du verkar ha lite förståelse för vikten av att sätta in ett problem i en kontext för att sen kunna vidta åtgärder som gör verkan.

  2. Johan

    Till Leif:

    Bättre med teflon på pannan än tomt innanför den.

    Du har ju verkligen inte fattat någonting av vad som skrevs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.