Holmlund och svartbyggen

När den nyvalde ordföranden i Västerbottens Travsällskap idag i VK går till angrepp på VK:s journalister innebär det i praktiken att travdammet ännu inte lagt sig.

Artikeln är ett offensivt agerande av Travsällskapets styrelse (ordföranden agerar på styrelsens uppdrag) i syfte att flytta fokus från sina tillkortakommanden till något annat. Nu är man riktigt sur på att VK granskat de svartbyggen som uppförts på Umåker. En anmälan görs nu till Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd för att pröva VK:s granskning.

För mig som vice ordförande i byggnadsnämnden i Umeå (2002-2010) vet jag att vissa regler gäller för uppförande av byggnader. I detta fall är det solklart att något bygglov eller bygganmälan inte gjorts. Om både saker behöver göras eller bara det ena utreds för närvarande. Som alla andra får Travsällskapet nu göra rätt för sig och ta eventuella smällar av det. 

Vad som dock gör mig bekymrad är att i styrelsen sitter en erfaren politiker i byggfrågor. Ingen synar ännu hans ddelaktighet och ansvar för svartbyggena. Umeås kommunalråd Lennart Holmlund går under radarn än så länge. Som mångårig politiker med stor erfarenhet av byggfrågor vet han vad som krävs för att få starta ett bygge. Han är ju som styrelseledamot i Travsällskapet i högsta grad ansvarig för att de nu uppförda byggnaderna på Umåker inte haft de tillstånd som krävs. Holmlund har i praktiken gett klartecken till svartbygge. När synas det?

Den andra delen handlar om den jävsproblematik som finns i att högste kommunalrådet i Umeå nu är anmäld (i egenskap av styrelseledamot) för svartbygge? Hur påverkar det byggnadsnämndens bedömning när frågan ska prövas? Åsa Ögren ordförande i byggnadsnämnden och tillika partikamrat med Holmlund är ju huvudansvarig för de beslut som nu ska fattas när frågan om svartbygge ska prövas. Beslut som kommer att fattas av byggnadsnämnden riktar sig ju till sittande styrelse för Travsällskapet.

Saken kommer ju inte i bättre dager när Åsa Ögren är i beroendeställning till Lennart Holmlund. Han sitter ju i socialdemokraternas valberedning som ska svara för tillsättandet av namn på valsedlarna inför valet 2014 samt ansvarig för vilka poster som tilldelas vem efter valet.

Jag anser att politiker på ledande positioner ska akta sig för att sitta i styrelser där jävssituationer kan bli uppenbara. Här är ett sådant fall men ingen granskar det. Törs VK? Törs någon annan?

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.