Gini ligger still

Det kommer alltid ny statistik om än det ena eller det andra. Statistik kan man alltid tolka och ska alltid tolka. Dock finns det över tid viss statistik som är allmänt vedertagen och jämförbar. En sådan är Ginikoefficienten.

Den mäter övergripande inkomstskillnader. Värdet 0 innebär att alla har samma inkomster och värdet 1innebär att alla samhällets inkomster går till en person. Enkelt och begripligt.

Finanspolitiska rådets rapport som kom förra veckan och ska diskuteras i morgon tisdag i Riksdagen har tittat på bl a Ginikoefficienten. Hur står det till i Sverige med inkomstskillnaderna?

Deras rapport visar att mellan 1995 och 2011 har den stigit från 0,23 till nästan 0,30. Men nu kommer det intressanta….den har i stort legat konstant sedan 2006 till 2011. Ökningen skedde mellan 1995 – 2006.

Så myten om att inkomstskillnaderna ökat under Alliansregeringens tid stämmer alltså inte mätt med den vedertagna Ginikoefficienten. Så slutsatsen blir följande:

Med S i makten och V som stödhjul stiger inkomstskillnaderna i vårt land. Med Alliansregeringen vid makten stiger inte inkomstskillnaderna. Sug på den karamellen!

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Fast med alliansregeringen vid makten så tvingar bland annat KD ett låglöneförbund som Kommunal att skriva på ett löneavtal som gör att löneskillnaden mellan kvinnor och män kommer öka den kommande treårsperioden.

    Varför gör KD det?

    Sug på den karamellen….

  2. Mattias Eriksson

    Men är inte ökade inkomstskillnader att föredra i världens mest jämlika land. Det borde löna sig bra att arbeta hårt och utbilda sig. Det håller de flesta med om men det leder antagligen till att inkomstskillnaderna ökar en aning.

  3. M.Einar

    Sluta ljuga och vränga siffror för att få den sanning du vill ha och kolla på verkligheten istället så kanske du ser något annat…

  4. Anders Sellström

    Svar till M.Einar (2013-05-21 00:49)
    Ljuga!? Jag har bara förmedelat de siffror som är gällande. Finanspolitiska rådets rapport är offentlig och kan läsas av alla. Att det ställer dina egna förutfattade meningar på ända kan jag tyvärr inte ta ansvar för men ljuga…varför skulle jag göra det. Sanningen är nog talande.

  5. Anders Sellström

    Svar till Mattias Eriksson (2013-05-21 00:03)
    Mattias nu är du inne på en bra fundering i sig. Om ökade inkomstskillnader i sig skapar bättre välfärd åt alla är det ju en sanning i sig.
    Om alltför stora inkomstskillnader kan bidra till att slita isär ett samhälle är det ju negativt. Frågan är var balansen går? Vad tror du?

  6. Anders Sellström

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-05-20 16:58)
    Löner sätts mellan parterna på arbetsmarknaden. Så har det alltid varit i Sverige. Politiken beslutar inte i detta genom t ex lägstalöner och annat.

    Kommunals motpart i detta sammanhang är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Kommuner och Landstings arbetsgivarorganisation. De politiker som sitter där förhandlar fram alla kommuner och landstings löneavtal i princip.

    Över partigränserna brukar alla vara överens om de avtal som förhandlas fram. Detta inkluderar socialdemokrater och vänsterpartister t ex. Om kommunals medlemmar inte är nöjda har man ju släppt fram fel företrädare som förhandlar för kommunal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.