Vad beror arbetslösheten på?

Arbetsförmedlingen har nyligen släppt en rapport på 150 sidor som beskriver arbetslösheten idag och ger en prognos för framtiden.

Man måste alltid fördjupa sig i de siffror som anges i olika rapporter för att kunna dra rätt slutsatser för olika åtgärder.

Det finns en del mycket intressanta fakta att ta del av i arbetsförmedlingens rapport. Även en del viktiga analyser har gjorts för att se bakom siffrorna. Här kommer ett citat:

"Arbetslösheten har ökat gradvis sedan slutet av 2011. Hela uppgången kan härledas till ett växande utbud av arbetskraft, vilket till stor del beror på Regeringens utbudsstimulerande politik. Under första kvartalet 2013 uppgick arbetslösheten till i genomsnitt 8,6 procent av arbetskraften (16-64 år) eller 433 000 personer. Delgruppen heltidsstuderande arbetslösa stod för hela ökningen det senaste året och uppgick första kvartalet 2013 till 161 000 personer, motsvarande 3,2 procent av arbetskraften. Det betyder att arbetslösheten uppgick till 5,4 procent exklusive heltidsstuderande."

Att regeringens stimulanser ger ett ökat arbetskraftsutbud är ju i grunden väldigt sunt. Att heltidsstudenter vill extraarbeta och söker sommarjobb är ju också väldigt bra och ska uppmuntras.

Att våra unga studerar på heltid är ju samtidigt det vi vill. Ska de då också räknas in som heltidsarbetslösa enbart för att de vill jobba lite extra vid sidan om studierna? Ska vi rikta massiva samhällsresurser på dessa personer i syfte att få dem att arbeta heltid?

Jag tycker vi ska uppmuntra alla att söka arbete. Men vi ska naturligtvis först och främst anstränga oss så att de som inte har ett arbete, inte studerar,inte gör praktik bli anställningsbara och hjälpta.

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. erik

    Jag har ansökt för att studera denna höst endast eftersom jag inte kan få något okej jobb. Jag hoppas att jag anses som arbetslös medans jag pluggar då jag skulle vilja tjäna pengar och kunna leva istället som jag gör nu.

  2. Maria N

    Hej Anders!
    När heltidsstuderande anmäler sig på Arbetsförmedlingen som arbetslös, är detta ett systemfel! I vissa fall, kan man nämligen ha rätt till a-kassa efter studiernas avslutande. Tidigare, var det vanligt att studerande anmälde sig arbetslösa under ferier och fick då möjlighet att stämpla. Jag instämmer i din syn på att antingen studerar man eller så söker man jobb.

  3. Anders Sellström

    Svar till erik (2013-06-12 13:01)
    Kan förstå att man hamnar i detta vägskäl någon gång i livet. Vill jobba men….kanske pga för lite studier finns för få jobb att välja på. Får jag fråga hur det ser ut för dig? Bedömer du att mer studier ökar dina chanser att få jobb?

  4. John

    Arbetslösheten har ökat sedan slutet av 2011 . Hela uppgången kan härledas till ett växande utbud av arbetskraft , vilket till stor del beror på regeringens utbudsstimulerande politik . Vad menar du ? 7000 Lärlingar inom Byggnads går arbetslösa å ni för en politik som gör det lättare att ta in arbetare från låglöneländer istället. När ska våra ungdomar få arbete ? Är det lönt att ha en byggutbildning på tex Tannbergsskolan när man utbildar sig till arbetslöshet? Man ska tydligen inte kunna leva på sin lön idag om man inte är Politiker .

  5. Krister Klermalm

    Vad anser du själv med det nya med FAS 4 som har beslutat i riksdagen att tvinga försörjningsstödstagare till verkningslösa ”meningsfull sysselsättning” för att kunna ansöka försörjningsstöd?
    Varför ställs högra krav alltid på de utsatta som sjuka och arbetslösa men inga krav på myndigheterna?

    Den person som efter en tid understimulerad tillfredsställelse och missgynnande förhållanden t.ex med kommunen mår mentalt och hälsosamt sämre har kämpa för sina rättigheter.
    – Vad svarar du på kritiken då att en företagare vill anställ personen med utvecklingsanställning för att komma på fötter för att sedan stå på egna ben i bättre skick, där AF inte genomför sitt uppdrag med anställningen på 9 månader (trots tillfråga hur länge AF behövde av fördjupad information hämtning inkl läkarutlåtande) skulle ta 4 månader).
    Det är ändå den arbetssökande får skiten och anser obekväm när kritik kommer till tjänstepersonen inte gör rätt för sig.

    Ställ mer krav att myndigheter gör sitt jobb och skapa konstruktiva arbetsdirektiv. Det är inte fel på arbetssökarna utan strukturerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.