MP gör dubbelfel

MP föreslår på DN debatt idag att man vill se 10 000 fler lärare i skolan. En god tanke i sig. Det säger jag ingenting om. Visst vore det ibland bra med fler lärare i klassrummet. Sådana exempel finns runt om i vårt land redan idag med befintliga resurser. Dock visar alla studier att det som skiljer Sverige från andra länder i PISA mätningen inte handlar om antalet lärare. Fokus på vad som behöver fokuseras kring är lärarens förmåga att lära ut, barnens uthållighet att lära samt rektorns ledarskap. Självklart bör utrymmet för lärarna att agera öka. Därmed behöver viss del av icke-klassrumsarbetet tas bort.

Men att som MP förespråkar att höja marginalskatten och minska ersättningen för att just gå högre studier är fel väg att gå. Vi ska inte höja utbildningspremien och höja de svenska marginalskatterna än mer. De är bland världens högsta redan. Det blir bara kontraproduktivt. Den svenska skolan använder redan idag 25 % mer resurser än den finska. Om skolan i andra länder som är bättre än oss har större klasser, mindre resurser och lägre lärartäthet måste lösningne sökas i hur vi använder redan befintliga resurser.

Att göra mer av det som redan satt oss i problem är inte lösningen. Kompetensutveckla befintlig lärarkår, höj lönerna för ökad attraktivitet, höj nivån på lärarutbildningen, ge rektor större manöverutrymme och få med föräldrarna än mer för att motivera sina barn.

 

En kommentar

  1. Ellinor Petersen

    En sak till: ge större utrymme för hemundervisning. Låt föräldrarna ta sitt ansvar som de enligt FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna redan har, för barnens utbildning. Med andra ord: konkurrensutsätt skolan med till exempel utbildning på annat sätt. Distansundervisning. Mer föräldraengagemang än dem som vill hemundervisa kommer du få leta länge efter. Men tyvärr har ett flertal familjer redan gått i exil för att Sverige tror att de är så objektiva och allsidiga att inga andra alternativ ska kunna tillåtas. Finland, Norge, Danmark, tillåter alla hemundervisning. För att inte börja tala om Storbritannien, USA, Australien och Nya Zeeland, där det är en stor rörelse, och växande. En mycket spännande pedagogisk innovation i internetåldern som fungerar utomordentligt väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.