Kulturstödda böcker – ett upprop

 

Det här inlägget kommer upp då och då från mig i lika olika former men jag tycker att det tål att upprepas.

Kärt barn har många namn. Egentligen är det ett distributionsstöd som kulturrådet har. D.v.s. man väljer ut riktigt bra och viktiga böcker som man gör tillgängliga för alla genom biblioteken (vi får alltså böckerna gratis). Det är expertgrupper som gör urvalet och dom är ofta kritiserade från både höger och vänster vilket jag tycker är ett tecken på att man gör något rätt.

Biblioteken argumenterar ibland för sin existens med det demokratiska uppdraget men vad innebär det i praktiken egentligen?  En stor del i det hela tycker jag är just de kulturstödda böckerna.

Det är böcker ger oss chansen att inhämta fakta och olika perspektiv. Här är några som jag själv känner mig jättesugen på att läsa (förutom Lucky Luke som jag förstås redan läst):

 

 

De kulturstödda böckerna spelar en central roll i att bevara och utveckla det litterära landskapet. Genom dem får vi tillgång till röster, historier och perspektiv som vi annars inte skulle nåtts av. Kulturstöd är inte bara en ekonomisk hjälp, det är en investering i samhällets intellektuella och kulturella mångfald.

Plus det kommer en *host*  jäkla massa bra serier!

Ibland är det skönlitteratur och andra världar, men det är också ett sätt att ge röst till marginaliserade grupper och skapar dialog kring viktiga frågor.

Som den här boken som egentligen alla borde läsa:

(Bästa boken om Ai jag läst)

 

Jag tycker att biblioteken borde lägga på ett litet kol när det gäller att marknadsföra dessa. Feelgoodböckerna säljer ändå sig själva. De här böckerna utmanar oss att tänka om, tänka nytt och känna djupare. Om man verkligen tror att läsning är objektivt nyttigt så argumenterar man också ofta för att litteratur är mer än underhållning – det är ett redskap för förändring, empati och förståelse.

Kom igen nu!

Vi behöver fler unika berättelser. Vi måste få dem att blomstra, vi stärker demokratin genom att ta del av fler röster och vi bidrar till att skapa en rikare kultur för framtiden.

Så låntagare, nästa gång du väljer en bok, överväg att plocka upp en kulturstödd titel. Du kanske hittar en skatt som ger dig nya perspektiv och gör världen lite större.

Här står dom:

Bibliotekarier: Vi måste göra lite mer reklam och läsa mer kulturstödda böcker.

 

Lite fakta om man är intresserad:

https://www.kulturradet.se/i-fokus/lasframjande/garanterat-bra-bocker/litteraturstodet-viktigt-for-mangfald-och-kvalitet/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.