Januaris boktips – Kosmisk skräck på engelska ( The Fisherman av John Langan)

The Fisherman av John Langan

 

 

Den här boken kom ut 2016 och är inte översatt till Svenska. Jag fick mejl om den (så kan det vara i biblioteksvärlden). Tydligen måste jag läsa den. Den är ”Lovcraftiansk” och jag gillar Lovecraft så kör till.

Boken börjar inte med någon svindlande hastighet. Vi följer Abe som förlorat sin fru, det finns en tyngd och ett depressivt mörker kring förlusten (som det såklart oftast är) och Abe försöker hitta någonting som kan få honom att känna någon sorts livslust igen. Han börjar fiska. När en arbetskamrat hamnar i en liknande situation börjar de fiska tillsammans. De döda familjemedlemmarna finns närvarande men, och här kommer det mer Lovecraftianska elementen in, platsen som dom fiskar på har en djup och skrämmande historia. Nu ska jag sluta sammanfatta handlingen men vad man bör veta som läsare är att det är lite av en ”slow burner”. En stor del av berättelsen är en återberättelse av vad som skedde på platsen tidigare och här så sparar inte författaren på detaljerna.

Om jag gillar det?

Ja. Som berättargrepp så är det inte förrän man bryr sig om människorna och lever sig in i berättelsen som det börjar krypa under skinnet på en. Jag gillar den. Boken är också väldigt älskad, men John Langan är inte någon Stephen King eller Neil Gaiman. Även här är jämförelsen med Lovecraft ganska korrekt faktiskt. Ganska mycket utrymme ges åt någon karaktär som inte bidrar så mycket till historien, det skapar en känsla av realism men ibland kan det också vara som att lyssna på då en gaggig släkting berättar en historia. Jag höll på att skriva att John Langan kanske inte kommer att vinna några litterära priser men i likhet med Stephen King och Neil Gaiman så har han faktiskt vunnit Bram Stoker priset för just den här boken. Så tji fick jag.

Så en riktigt bra bok om man gillar skräck/fantasy i Lovcraftstil. Några riktigt krypande och snygga scener men en ibland lite utdragen berättarstil. Det är ett medvetet stilgrepp som jag uppskattar även om jag faktiskt få skumläsa en aning, jag tror inte riktigt att det är för alla bara.

 

Du kan låna boken här:

https://www.minabibliotek.se/work/the-fisherman?id=279a3e78-a833-913d-1967-860d2b74bb55&queryId=b638e0eb-1532-4bf2-a78a-532e95adde85&resultIndex=0

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.